2024. május 2. - Zsigmond

Turulvédők zavarták meg a Fővárosi Közgyűlést

Félórás szünet, közjáték után kezdődött meg a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésének ebédszünet utáni munkája; a XII. kerületi Turul-szobor bontásáról várható délutáni döntés ellen tiltakozó mintegy kéttucat jobbikos demonstráló érkezett a közgyűlés ülésé
2008. április 24. csütörtök 17:02 - Hírextra
Novák Előd, a Jobbik képviselője hosszasan vitázott az ülésterem bejáratánál, kifogásolva, hogy szerinte jogszerűtlenül közterület-felügyelők kívánják átvizsgálni táskáját. Nehezményezte, hogy nem viheti be a terembe a magával hozott tojásokat és a dudáját, miközben ezt semmilyen jogszabály nem tiltja. Végül a tojások és a duda ruhatári leadása után bement a terembe, ahol a vele szimpatizálók a padsorok egy részében és a hátsó traktusokban helyezkedtek el.

Demszky Gábor főpolgármester a közgyűlés kényszerszünetében tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján felidézte a Turul-ügyben korábban lezajlott közgyűlési vitákat, amikor többször is elutasították az engedély nélkül, jogszerűtlenül felállított Turul-szobor fennmaradását. A főpolgármester rámutatott, hogy a Turul a múlt század első felében a Turulszövetség legfontosabb szimbóluma volt.

A Turulszövetség pedig az egyik legismertebb antiszemita, szélsőjobboldali szerveződés volt - szögezte le. Emiatt ennek a jelképnek a használata félelmet ébreszt azokban, akik átélték ezt a korszakot, illetve akik ismerik azokat a körülményeket, amikor ezt a szimbólumot használták - mutatott rá.

Demszky Gábor hangsúlyozta, hogy ezt mindenki tudja, a jobboldal, a szélsőjobboldal, a demokraták és az antifasiszták is, csak a Fidesz tesz úgy, mintha ez a turulmadár csak úgy odarepült volna a helyére. A főpolgármester leszögezte, hogy a Turul-szoborral kapcsolatban csak egyetlen dolog képzelhető el, az, hogy elbontják azt, mivel már minden hatóság, így a bíróság is törvénytelennek minősítette a szoborállítást.

A közgyűlés várhatóan a kora esti órákban tárgyalja majd a Turul-szoborral kapcsolatos két előterjesztést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását