2024. május 4. - Mónika, Flórián

Vernon Reid zenekarban és szólóban is

Vernon Reid gitárost a fekete rock nagyhatású együttesének, a Living Colournak tagjaként ismerte meg a közönség. A most 50 esztendős brit születésű zenésznek mindig bőven van mondanivalója a fekete és fehér hallgatósága számára.
2008. augusztus 20. szerda 08:38 - Hírextra
Gitárosként előkelő helyen jegyezte őt a rangos Rolling Stone magazin, amely a minden idők legjobb száz gitárosát összegző listán a 66. helyen jegyezte.

Egy kritikus azt emelte ki Vernon Reidről, hogy a rendkívül tehetséggel "turmixolja" zenéjét a rhythm and blues a funk, az avantgárd jazz és más stílusok elegyítésével. Ezzel együtt szinte "anarchista", agresszív hangszeres szólóival egyik elképedésből a másikba kergeti hallgatóságát. Reid zenei "felmenői" között olyan nevek szerepelnek, mint John McLaughlin, Miles Davis, Curtis Mayfield, Jimi Hendrix, Carlos Santana vagy Jimmy Page.

Ez a nehezen beskatulyázható zenész Londonban született 1958. augusztus 22-én, majd New Yorkban nőtt fel. Ronald Shannon együttesében hallatott először magáról, majd tagja lett a Smash and Scatteration nevű formációnak.

A Living Colourt a nyolcvanas évek közepén említi először a szakirodalom. Az együttes éppen húsz évvel ezelőtt a Vivid című dupla platina minősítést elérő - legalább 2 millió példányban eladott - albummal tette le a névjegyét. Siker volt a Time,s Up is két évvel később, majd a gyengébb Stain után a kilencvenes évek közepétől évekre lehúzta a rolót a zenekar. Bár közben nyertek két Grammy-díjat is, ez sem volt elég összetartó erő.

A Colleidoscope című 2003-as lemezükkel tértek vissza a rockéletbe, majd a Live at CDBG című albumuk ismét a régi önmagukat idézte. Közben Reid beindította szólókarrierjét. Első albuma 1996-ban jelent meg.

Mistaken Identity (1996), Known Unknown (2004) és Other True Shelf (2006) szólóalbumait a kritikusok nagy elismeréssel fogadták.

Közreműködője volt többek között Prince 1999 című albumának, feltűnt Mick Jagger (a Living Colour felfedezője és gyámolítója), a Rollin Band, Mariah Carey, Santana, B. B. King, Jamalaaden Tacuma, a Public Enemy koncertjein vagy lemezein. Az előadók kavalkádja is rávilágit Reid sokirányú zenei érdeklődésére, elkötelezettségére.

Nemrégiben Új-Zélandon turnézott, s nem mutatja jelét, hogy a kerek születésnapra tekintettel hosszabb pihenőt készülne tartani.A Living Colour történetének újabb fejezetében fellépett Budapesten, az A38 hajón. Vernon Reid szintén koncertezett ezen a helyen a Masque nevű triójával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását