2024. május 8. - Mihály

Augusztus 20.

A legfőbb közjogi méltóságok jelenlétében katonai tiszteletadás mellett vonják fel a Magyar Köztársaság lobogóját ma reggel a budapesti Kossuth téren, ezzel kezdetét veszi az augusztus 20-i programsorozat államalapító Szent István ünnepén.
2008. augusztus 20. szerda 08:30 - Hírextra
22.50
Budai Bernadett: rendben zajlott a tűzijáték és a többi rendezvény is


A 22 perces ünnepi tűzijátékot a budai és pesti rakpartokról, a Gellérthegyről, a Várhegyről, a Naphegyről, a dunai hajókról, valamint a környező utcákról a becslések szerint mintegy 1,4 millióan nézték - mondta el Budai Bernadett.

Mint közölte, késő este összeült az operatív törzs, és valamennyi, az ünnep koordinálásában részt vevő hatóság jelentése alapján azt állapították meg, hogy a rendezvény összességében problémamentesen zajlott.

Az állami ünnepség rendezvényeit nettó 241,6 millió forintért valósította meg a közbeszerzési pályázaton nyertes, a Pyro-ker 2000. Kft., az Omega Trading Kft. és a Privatex-pyro Hungary Kft. alkotta konzorcium. Tavaly nettó 251 millió forintba került az állami ünnepség, de akkor már előző este is voltak rendezvények.




21.00
Megkezdődött az ünnepi tűzijáték Budapesten - 1,4 millióan nézik


Megkezdődött a hagyományos augusztus 20-i ünnepi tűzijáték Budapesten; a budai és pesti rakpartokról, a Gellérthegyről, a Várhegyről, a Naphegyről, a dunai hajókról, valamint a környező utcákról a becslések szerint mintegy 1,4 millióan nézik a 22 percig tartó látványosságot - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő szerdán az MTI-vel.

A ünnepi tűzijátékot speciális, robbanásbiztos vetőcsövekből indítják el. Az idén nyolc helyről lövik fel a fényjátékot: a Lánchíd déli járdájáról, az Erzsébet híd északi járdájáról, a Citadella belső udvaráról, várfaláról és a Citadella szálloda tetejéről, valamint három dunai kompról.

Összesen a Duna 3,7 kilométeres szakaszán, a Petőfi híd és a Margit híd között élvezhető a látvány. A kisebb rakéták 25, a nagyobbak egészen 600 méterig repülnek fel, és keltik életre a több száz effektet és alakzatot.

A tűzijáték előtt fél órával ült össze a rendezvényeket koordináló operatív törzs. Ennek vezetője, Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára a beérkezett információk alapján meghozta a végső döntést arról, hogy a tűzijáték megrendezhető - közölte a kormányszóvivő.

Budai Bernadett azt is elmondta, hogy 20.59 perckor lekapcsolták a belváros közvilágítását is, hogy néhány perccel később minél látványosabban vehesse kezdetét a 22 perces tűzijáték.


19.20
Szentmisét mutattak be a Szent István-bazilika előtt


Augusztus 20-án Szent Istvánra, az első keresztény magyar királyra emlékezünk, aki pártfogását ma is kiterjeszti népére - mondta a Szent István-napi ünnep alkalmából Erdő Péter bíboros prímás, esztergom-budapesti érsek a budapesti Szent István-bazilika előtti téren szerdán.

Kitért arra, hogy "az önzés és a bizalmatlanság zsákutcájába tévedt ember" nem tud többek között a környezetvédelem és az éghajlati változások kérdéseire válaszolni, majd hozzátette: "van teremtő és gondviselő Isten, aki szabaddá tud tenni bennünket bűneink csapdájából".

Kattintson galériánkért! A bíboros a szertartás elején rámutatott, hogy a magyar társadalomnak meg kell becsülnie az időseket, elesetteket, szegényeket, betegeket, "mert felelősek vagyunk nemzetünkért". Csak így felelhetünk meg a mai kor kihívásainak, ahogy Szent István király is megfelelt az akkori idők követelményeinek - tette hozzá.

Szentbeszédében Majnek Antal munkácsi megyéspüspök hangsúlyozta: "Szent István szabadon, önként vette fel a kereszténységet. Felelősséget vállalt népéért, és mert független országot alapítani." Az első magyar királyról szólva megjegyezte, hogy ő az "életével megvalósította Isten imádatát, az iránta mutatott hálaadást".

Györffy György történész kutatási eredményeit tolmácsolva a püspök kijelentette, hogy Szent István király nem volt könyörtelen ítélkező, de nem volt állandóan imádkozó ember sem. Utalt arra is, hogy néhány ellene lázadó törzsfő megmaradhatott birtokain leverése után is.

A püspök meghúzta a párhuzamot a magyarság és a zsidóság története között abban a tekintetben, hogy mindkét népet megőrizte Isten vándorlásaik során, majd utána alapíthattak államot. Arra is felhívta a figyelmet, hogy akkor, amikor az ország megtartotta a Szent István által írt Intelmekben foglaltakat, az ország sorsa jobbra fordult, míg amikor eltávolodott attól, "jöttek a bajok, nyomorúságok".

Majnek Antal szólt a Magyarországon tapasztalható demográfiai válságról, a munkanélküliek körében fellépő létbizonytalanságról, és az általános "morális romlásról". Ez ellen véleménye szerint úgy lehet fellépni, ha mindenki külön-külön is megújul az Istenben való hitben, mert "Isten nélkül nem lehet országot építeni és megtartani".

Az egyéni hitbeli meggyőződésre példaként hozta fel azt az 1924-es olimpián szereplő skót sportolót, aki még Churchill akkori brit miniszterelnök külön kérésére sem volt hajlandó vasárnap - az Úr napján - rajthoz állni a 100 méteres síkfutás döntőjében, mondván, hogy "Isten parancsolata előrébb való, mint a nemzet dicsősége". Kiemelte, hogy ez a sportoló nem kötött kompromisszumot, "a végsőkig teljesítette Isten akaratát".

Az ország jobb boldogulása érdekében ugyanilyen hitre van szükség, mert "a megtért emberek közösségéből származhat Magyarország felemelkedése" - fogalmazott.A szentmisét Erdő Péter bíboros mutatta be a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjaival.

Az eseményen részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Boross Péter volt miniszterelnök, Harrach Péter, az országgyűlés alelnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, Antall Józsefné, a néhai kormányfő özvegye, Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője, valamint Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Ezen kívül jelen volt a politikai élet, a diplomáciai testület és az egyházak számos képviselője.

A szentmisét követő hagyományos Szent Jobb-körmenet, amelyben az egyházi intézmények, szerzetesrendek, lovagrendek képviselői mellett az idén is hívők sokasága vonult, az elmúlt évekhez hasonlóan a Zrínyi utca - Október 6. utca - József Attila utca - Nádor utca - Október 6. utca - Zrínyi utca útvonalon haladt.A körmenet történetében először a vonuló tömeg rózsafüzért énekelt.


18.00:
Gyurcsány Ferenc este fogadást tart a Parlamentben

Daróczi Dávid elmondta, a miniszterelnöki kabinet szerte az országból 250 olyan személyt hívott meg az esti ünnepségre, akik településeiken vagy városaikban sokat tettek a helyi közösségekért, s akik, mint mondta, a hétköznapokon munkájukkal "működtetik az országot".

A meghívottak magukkal hozhatják családjukat, hozzátartozóikat, gyerekeiket is; Gyurcsány Ferenc este előttük vágja majd fel az ország tortáját a Parlamentben.

A miniszterelnök ezzel a parlamenti vendégséggel-fogadással kívánja jelképesen is megköszönni azok munkáját, akik az elmúlt időszakban a "maguk helyén" szolgálták Magyarország fejlődését - közölte a kormányszóvivő.

16.05:
"A magyar államra szükség van!"

Összefogásra és az állam megerősítésére szólított fel Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere augusztus 20-án.

"Mindenkivel össze kell fogni, akivel lehet, hogy újrateremtsük azt az államot, amit Szent István alapított" - mondta a politikus a debreceni Szent István domborműnél rendezett szerdai ünnepségen.

Kósa Lajos előzetesen feltette a kérdést: mivé lett István király műve, hol van a bölcsesség, az államba, a törvényekbe vetett bizalom, a magyar öntudat.

A Fidesz alelnöke szerint ma égetően vetődik fel a magyar államiság kérdése.
Ezeréves történelmünkről szólva az első 500 évről azt mondta, hogy a magyar állam tiszteletet vívott ki magának Európában, míg a következő 500 évben - ahogy fogalmazott - megtanultuk, hogy a magyar állam is lehet az ellenségünk.

"Nem segít, hanem akadályoz" - tette hozzá, majd megjegyezte, eljutottunk oda, hogy Szent István napján fel kell tenni a kérdést: meddig mehet ez így?

Kósa Lajos szerint a mai magyar állam nem látja el alapfeladatait, nem segít az embereknek, nem ad biztonságot."Ma a magyar állam a szemünk láttára esik szét, válik funkciótlanná" - jegyezte meg. Kósa Lajos kijelentette: nagyon nagy a baj, sikeres Magyarország ugyanis nem létezik erős, jól működő magyar állam nélkül.

Utalt arra is, hogy Európában erős államok vannak.Nálunk viszont - fűzte hozzá -, fel kell tennünk a kérdést, hogyan kell újrafogalmazni a magyar államot.EU-tagként szuverenitásunk egy részéről lemondtunk, de ami a mi kezünkben van, azzal sem tudunk mit kezdeni - mutatott rá a politikus.

Felsorolása szerint az olyan nagy társadalmi kérdéseket, mint a demográfiai problémák, a cigányság integrálása, az elfogadható adórendszer kialakítása, a közoktatás vagy a közegészségügy, az állam nélkül nem lehet megoldani.

"Magyar államra szükség van" - mondta Kósa Lajos, majd megjegyezte: "aki a Magyar Gárdát hívja segítségül, nem őrült, csak kétségbeesett, mert a magyar államtól nem kap segítséget.
Ma az a feladatunk, hogy újrafogalmazzuk, mit kell érteni a magyar államon - mondta Kósa Lajos, hozzátéve: mindenkivel össze kell fogni, akivel lehet, hogy újrateremtsük azt az államot, amit Szent István alapított.

"Bízom benne, hogy ehhez sokan vagyunk, és egyre többen leszünk" - zárta ünnepi gondolatait Kósa Lajos.Az ünnepség résztvevői ezután megkoszorúzták Szent István debreceni domborművét.

15.35:
Színes családi forgatag a Kossuth téren

Három napnyi színes családi programnak is helyt adott augusztus 20-án a Kossuth tér: Szent István király udvara elevenedett meg 11 órától a Parlament épülete előtt, a Néprajzi Múzeummal szemben rendezték meg a Kenyérfesztivált, és ezrek álltak sorba, hogy megkóstolhassák az ország idei születésnapi tortáját.



A tűző nap ellenére nagyon sokan érkeztek gyerekekkel, hogy a legifjabbak megismerkedhessenek az íjászattal, a kardforgatással, a lovaglással. Kis pónikon lehetett lovagolni és a vállalkozó kedvű gyerekek kipróbálták a rönklábakkal való mocsárjárás, meg a gólyalábon ugrálás nem könnyű tudományát. Megismerkedhettek a jelenlévők az akkori kézművesek munkájával, a honfoglalás korának lovas életével, a királyi ítélőszékek bíráskodási gyakorlatával.

Szinte állandóan szólt az ország háza előtt a középkori zene, a táncosok és a gólyalábasok is több műsort adtak. A korabeli, vastag, hosszú ruhákba és kalpagokba beöltözött fellépők hősiesen tűrték a meleget.

Több ezren érkeztek vidékről és nemcsak a Budapest környéki településekről. A külföldi turisták közül többen hiányolták az angol nyelvű tájékoztatót a programokról. A sülő ökröt szinte mindenki lefényképezte.

Már dél körül hosszú sorok kígyóztak az enni-innivalót árusító sátrak előtt. Fogyott a malacsült, a krumpli, a gulyás, a párolt káposzta és mindenféle innivaló. Kevésnek bizonyult az árnyat adó pihenő- és ülőhely, valamint az üdítőt, vizet, sört árusító sátor is.

Az Ország Tortája címet idén a szatmári szilvatorta kapta, amelyet Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Egyesülete elnökének vezetésével porcióztak ki a cukrászok, 250 forintos kedvezményes szeletáron.

Fél 1 körül már attól tartott Pataki János, hogy kevésnek bizonyul az a 3500 szelet, amennyivel készültek. Mint az MTI munkatársának elmondta, jövőre lehet, hogy megtöbbszörözik ezt a kínálatot. Délután 2-kor hírességek - színészek, artisták- részvételével vágták fel jelképesen az Ország Tortáját, amely amúgy Zila László és Mácsai Dániel "találmánya".



A királyi udvar történelmi játszóházához kapcsolódott az immár hagyományos Kenyérfesztivál, amely idén a Néprajzi Múzeum előtt kapott helyet. Kiváló pékek, híres pékségek vonultak fel sátraikkal a Kossuth téren. A Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének közreműködésével megrendezett kenyérfesztiválon sorba álltak az érdeklődők a rétesért, a burekért, a szalonnás-hagymás-tejfölös pomposért (lángosért), az égetett tésztás rábaközi perecért.

A házi kenyérsütést is sokan kísérték figyelemmel, akárcsak a malomkővel való búzaőrlést. Kis liszteszsákokkal igazi malmot lehetett játszani az aszfalton. A gyerekek saját maguk gyúrtak ki kis kifliket és cipókat, majd kisüthették, természetesen szakértői segédlettel.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását