2024. május 6. - Ivett, Frida

Az MSZP javaslata a magánnyugdíj pénztárakhoz

Az MSZP határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek annak érdekében, hogy az állam adja vissza az érintetteknek a magán-nyugdíjpénztári tagdíjak nyugdíjjárulékként elvont összegét és az elmaradt hozamokat.
2010. november 14. vasárnap 15:21 - HírExtra
Kiss Péter arról tájékoztatta vasárnap az MTI-t, hogy tíz képviselőtársával - közte Mesterházy Attila pártelnökkel - határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűléshez a magán-nyugdíjpénztári tagok kárpótlása érdekében.

A határozati javaslatban kezdeményezik, hogy az Országgyűlés kérje fel a kormányt egy erről szóló törvényjavaslat benyújtására idén év végéig.

Az indítvány szerint az elmaradt hozam mértékeként a magán-nyugdíjpénztárak adott időszakban realizált átlagos hozamát, de legalább az infláció szintjét kellene figyelembe venni.

Kiss Péter emlékeztetett arra, jelenleg nem lehet tudni, hogy az elvont tagdíjak mikor és milyen formában kerülnek vissza a magán-nyugdíjpénztári tagok számláira.

A javaslat hivatkozik a tulajdonhoz való jog biztosításárára, amely alkotmányos alapjog. Véleményük szerint "az átmeneti felfüggesztés" sérti ezt a rendelkezését.

A szocialista indítvány indoklásban szerepel az is: egyetértenek azokkal a véleményekkel, melyek szerint a magán-nyugdíjpénztári tagdíj nyugdíjjárulékká átalakításával az állam szerzett jogot, illetve várományokat korlátoz. Mint ahogyan az is világos, hogy a tagdíjfizetés elmaradása szükségszerűen csökkenti a felhalmozható tőkét és a felhalmozódó hozamok összegét, és így a jövőbeni nyugdíjak összegét is - olvasható a határozati javaslatban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását