2024. április 25. - Márk

Véget ért a Zempléni Fesztivál

Befejeződött a 17. Zempléni Fesztivál, amelynek vasárnapi sárospataki záró koncertje után Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke bejelentette: javaslatot tesz egy három évre szóló együttműködési szerződés megkötésére a főtámogatóval, az A
2008. augusztus 18. hétfő 12:55 - Hírextra
A 2008-as Zempléni Fesztivál Rost Andrea és a fesztivált alapító, idén negyvenöt éves Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenyével fejeződött be a sárospataki református templomban.

A koncert után Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke bejelentette: a fesztivál értékeinek megőrzése érdekében javaslatot tesz az alap főbizottságának, hogy szorgalmazza egy három évre szóló együttműködési szerződés megkötését a főtámogatóval, az Antenna Hungáriával.

A NKA, amely az önkormányzati tárcával közös pályázatban idén 15 millió forinttal támogatta az eseményeket, megemelné ezt az összeget különös tekintettel arra, hogy a következő év a kulturális turizmus esztendeje lesz. Szeretnék, ha a főtámogató is hasonlóan járna el. A turisztikai vonzerejű kulturális programok támogatására 2009-re érvényes pályázat szövege csaknem kész, novemberben nyilvános lesz - tette hozzá.

Hollerung Gábor művészeti vezető kiemelte: az Interkultur Hungária Kht. már öt éve szervezi a Zempléni Fesztivál eseményeit, mostanra a műfajok és stílusok jó struktúrája alakult ki. Szerinte is fontos lenne a fesztivál anyagi biztonságának megteremtése.

Turjányi Miklós fesztiváligazgató elmondta az MTI-nek, hogy mindössze egy előadás maradt el, a Shakespeare összest rövidítve előadó brit együttes még a fesztivál kezdete előtt, betegség miatt lemondta vendégjátékát. Egyébként minden produkciót telt ház előtt játszottak.

Az időjárás három műsort hozott veszélybe, a nyitó hangversenyt, Orff Carmina Burana című oratóriumának koreografált változatát a sárospataki Művelődés Házában kellett megtartani a várudvar helyett. Az egy évszázada született orosz zeneszerző, Stravinsky vígoperája, A katona története előadását pedig a füzéri vár helyett a falu nagy pajtájába kellett bevinni az eső elől.

Beváltak az új helyszínek, először rendeztek koncertet a fesztivál keretében a szerencsi Munkás Szent József katolikus templom modern épületében. A füzéri várhoz közeli kis zsák-község, Pusztafalu a grazi Nemzetközi Kórusolimpia aranyérmesét, a Pécsi Bartók Béla Férfikar koncertjét fogadta.

Az idei szűkös büdzsé miatt így - a hagyománnyal ellentétben - idén nem szerveztek kirándulásokat a közeli szlovákiai történelmi helyszínekre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását