2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Megint tűntettek

Egy nemzetközi tüntetéssorozat részeként az európai alkotmányt helyettesítő úgynevezett Lisszaboni Szerződés ellen tartottak demonstrációt mintegy harminc ember részvételével a budapesti ír nagykövetség előtt szombaton.
2008. június 1. vasárnap 07:45 - Hírextra
A demonstrációt azért szervezték a Szabadság téri külképviselethez, mert az Európai Unió tagállamai közül egyedül Írországban tartanak népszavazást arról, hogy országuk ratifikálja-e az EU megreformálásáról elfogadott lisszaboni szerződést.

Az előre be nem jelentett demonstráción a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 és a Magyar Rendszerváltók Országos Szövetsége képviselői az úgynevezett Democracy Institute, az EU-szkeptikusok felhívására gyűltek össze. Szájukat leragasztva demonstráltak; azt akarták jelezni ezzel, hogy a tagországok nem kíváncsiak az állampolgárok véleményére, és angol, valamint német nyelvű feliratokat ábrázoló transzparenseket tartottak.

Európa több városában hasonló demonstrációkat szerveztek - mondták a szervezők.

A magyar Országgyűlés - az uniós tagállamok közül elsőként - tavaly december 17-én hagyta jóvá a Lisszaboni Szerződést 325 igen és 5 nem szavazattal, 14 tartózkodás mellett.

Írországban június 12-én tartják a referendumot, a többi tagállam a parlament révén szentesítette, illetve szentesíti a dokumentumot.

A budapesti demonstráció alig félórás volt, rendőri intézkedésre nem került sor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását