2024. április 28. - Valéria

Meghalt Rédei Károly nyelvész

Budapesten 76 éves korában elhunyt Rédei Károly akadémikus, nyelvészprofesszor, a nemzetközi uralisztika és permisztika meghatározó személyisége, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja.
2008. augusztus 18. hétfő 15:08 - Hírextra
Rédei Károly 1974-től a Bécsi Egyetem Finnugor Intézetének professzora volt, onnan ment nyugdíjba és visszajött Budapestre, de gyakran tartózkodott az osztrák fővárosban is, mert egyik gyermeke ott, a másik Budapesten él - mondta el az MTI-nek Oszkó Bea, a MTA Nyelvtudományi Intézetének tudományos titkára, aki a professzor halálhírét közölte.

Rédei Károly 1932-ben született Kiskanizsán, 1951-ben érettségizett a nagykanizsai piarista gimnáziumban, majd az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát magyar-finnugor nyelvészet szakon. Kandidátusi értekezését a zürjén (komi) és votják (udmurt) nyelv névutóiról írta.
A magyar nyelv történeti-etimológiai szótárának uráli, finnugor és ugor eredetű címszavai nagyrészt az ő munkái alapján készültek.

A 70-es, 80-as években főszerkesztőként az Uralisches Etymologisches Wörterbuch munkálatait végezte. Előtte társszerkesztője volt A magyar szókészlet finnugor elemei (1967-1978) című etimológiai szótárnak. Zürjénföldi útjainak gyűjtéseit vaskos kötetben publikálta.
Rédei Károly 1983-ban Zyrian Folklore Texts című munkájáért az MTA Nagydíját kapta. Kitüntették a Finn Oroszlánrend parancsnoki fokozatával, de a Pais Dezső- és a Munkácsi Bernát-díjat is megkapta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását