2024. július 21. - Dániel, Daniella

Alternatív megoldások

A tudományos eredményeken alapuló orvoslás mellett a rosszindulatú daganatos betegségekben szenvedők közül sokan szednek különféle természetgyógyászati szereket, vagy járnak alternatív gyógykezelésekre is. A több ezer ilyen beteg sorsának követése útján n
2008. augusztus 18. hétfő 15:10 - Hírextra
Ted Gansler vezetésével az amerikai kutatócsoport több mint négyezer rosszindulatú daganat miatt kezelt beteget keresett meg 10-24 hónappal a rákos elváltozások fölfedezése után. A vizsgálat résztvevői a tíz leggyakoribb ilyen betegségben szenvedtek és pontosan beszámoltak kezelésük minden részletéről.

Ezeknek az embereknek 61 százaléka vett igénybe a szakorvosi ellátás - gyógyszeres kezelés, besugárzás, műtét mellett - alternatívnak nevezett gyógyító eljárásokat is. Az eredmények jelzik, hogy ezek kiválasztása és használata rendkívüli módon függ a beteg korától, szociális helyzetétől, iskolázottságától és körülményeitől egyaránt.

A legtöbbek által használt kiegészítő kezelés a vallási, imákon keresztül végzett lelkigyakorlat volt. Többféle relaxációs, illetve hitre alapozott technikát is alkalmaztak. Ezeket a gyógymódokat, illetve az igen változó táplálkozási, táplálékkiegészítők fogyasztásával végzett vagy multivitaminos kezeléseket a megkérdezettek 40 százaléka használta.

Lényegesen kevesebb beteg, 10-15 százalék alkalmazta a meditációt, a vallásos tanácsadást, a masszázst és a csoportterápiát. Jellemző volt bizonyos társadalmi csoportok szerepe: a "test-lélek" spirituális beavatkozások elsősorban az afrikai eredetű amerikaiak körében voltak gyakoriak.

Az alternatív gyógymódokat a nőbetegek lényegesen gyakrabban használták, mint a férfiak és általában a fiatalabbak, a magasan képzettek és a jobb gazdasági helyzetben élők egészítették ki ezzel az orvosi kezelési módokat. Bizonyos daganatos betegségekben szenvedők kiváltképp sűrűn használtak alternatív eszközöket, például az emlőrák túlélői.

A távol-keleti eljárásokat, mint a jógát vagy a tai-csit a nőbetegek 10,1 százaléka alkalmazta, a férfiaknak csak 1,9 százaléka. A szakorvosok arra hívták fel a figyelmet, hogy az indiai ajurvéda készítmények általában tartalmaznak ólmot, higanyt, sőt arzént, ami az egészséges emberi szervezetnek is árthat, de a daganatos betegnek különösen veszélyes lehet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását