2024. április 25. - Márk

Főzőcsapatok a túristvándi vízimalom tövében

A Szatmári Fesztivál keretében kedd és csütörtök között a ma is működő műemlék vízimalmáról híres Túristvándi lesz a házigazdája a különféle hagyományőrző programoknak. A legtöbb látogatót augusztus 21-én a nemzetközi halászléfőző-versenyre várják.
2008. augusztus 18. hétfő 16:40 - Hírextra
"A 11. alkalommal megrendezendő verseny eredménye, hogy ebben a kis faluban több mint kétszáz vendégágy fogadja a falusi turizmus iránt érdeklődőket, s így egyre jobban tudjuk bizonyítani, hogy az idegenforgalmi adottságok hasznot hozzanak a településnek" - tájékoztatta az MTI-t Lakatosné Sira Magdolna polgármester.

A Petőfi által megénekelt kis Túr partján felállított szabadtéri színpadon szerdán este a Pályi János vezette Maskarás Céh előadása szórakoztatja a közönséget. Másnap reggel kezdenek a halászléfőző csapatok. Ezzel egyidőben a színpadon a környék hagyományőrző együttesei lépnek fel, hogy estére táncházzal zárják a napot.

A polgármester elmondása szerint félszáz bogrács alatt gyújtják meg a tüzet. Ki-ki az általa legjobbnak tartott halból saját titkos fűszerezési receptjével akarja a szakértő zsűrit elkápráztatni. Szokásos, hogy a szomszédos Kárpátaljáról és Erdélyből is jönnek halászléfőzők és tánccsoportok.

"Ápoljuk a nemzetközi kapcsolatainkat, s nem csak a települések vezetői, hanem az ott élők is cserelátogatáson vesznek részt" - foglalja össze Lakatosné Sira Magdolna. A polgármester szerint a baráti kapcsolatok erősödnek, ha Szlovákiából a magyarok lakta Iske jónéhány lakója eljön, keletről pedig Túrterebes lakói mutatják be halfőző tudományukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását