2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Hegedűs D. Géza: el a kezekkel a színházaktól!

Cirkusz, ahogy ma az önkormányzatok a szakmai vélemény kizárásával választanak színházigazgatókat, gyakran politikai elkötelezettségük alapján - jelentette ki a Blikk keddi számában a MASZK Színész Egyesület elnöke.
2008. június 3. kedd 09:01 - Hírextra
Hegedűs D. Géza, a Vígszínház tagja szerint az a legnagyobb baj, hogy a politika határozza meg a mindennapjaikat. Legutóbb Gáti Oszkárnál telt be a pohár, aki a Győri Nemzeti Színház évzáró társulati ülésén szólalt fel a szerinte megfélemlített színészek érdekében. Kirohanása egész lavinát indított el - olvasható a cikkben.

Hegedűs D. Géza törvényben biztosíttatná a jogot egy szakmai bizottságnak, hogy megvétózza az önkormányzatok politikai alapon való igazgatóválasztását.

"Azt szeretnénk elérni, hogy a művészi munka ne legyen kiszolgáltatva egyéb érdekeknek. Az önkormányzatoknak a pályázat kiírásánál szakmai szempontból is véleményeztetni kell azokat" - fejtette ki az egyesület elnöke, aki példaként a székesfehérvári Vörösmarty Színház esetét hozta fel. Mint felidézte, az ottani önkormányzat csak látszólag volt kíváncsi a véleményükre, hiszen már megvolt a saját politikai szempontjaik alapján kiválasztott jelöltjük, akit természetesen a közgyűlésben többségben lévő képviselők megválasztottak.

"Ez így egy cirkusz, visszaélés a szakmai tudásunkkal. Azt szeretnénk, ha a szakmának vétójoga is lenne, és hogy a nagy múlttal és szaktudással rendelkező művészeket ne tapasztalatlan emberek irányítsák" - hangoztatta a Blikknek nyilatkozva Hegedűs D. Géza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását