2024. május 18. - Erik, Alexandra

Rózsatőszemző bajnok

Hatszázharmincnyolc rózsatövet szemzett meg Ábrahám Klaudia egy óra alatt június végén az ötödik szőregi rózsaszemző versenyen, háromhét múltán valamennyi növény megeredt, s ezzel ő lett a megmérettetés győztese.
2008. augusztus 17. vasárnap 18:46 - Hírextra
A második helyezést Máder Mónika, Szőreg Első Rózsakirálynője, a szemzőverseny ötletgazdája szerezte meg 575 megeredt tővel, harmadik pedig Ézsiás Zsolt, a tavalyi győztes lett, az általa megszemzett 566 rózsatőből három kivételével valamennyi megeredt.

A megmérettetésen induló szemző párok feladata az volt, hogy egy óra alatt minél több kétéves szőregi rózsatőre ültessenek nemes szemet. Az elől haladó szemző egy "T"-alakú metszést ejtett a rózsa tövén, majd a - nemes rózsagallyból, a levél tövéből kimetszett - szemet ráültetette a tőre. A pár következő tagja szalaggal kötötte át a rózsatövet. A rózsatő 21 nap alatt megeredt, a nemes rózsa nőni kezdett, a többi hajtást pedig lemetszették a virágról.

Az idei megméretetésen a kübekházi, deszki, tiszaszigeti és szőregi versenyzők mellett Erdélyből, Nagyenyedről is érkeztek szemzők. A legfiatalabb versenyző tizennyolc esztendősen, míg a legkorosabb hetvenévesen vágott neki a megmérettetésnek, melyet az idős asszony végül 282 megeredt szemmel, hibátlanul teljesített.

A rózsaszemző versenyen elért jó eredmény komoly presztízst jelent, a győztes komoly megrendeléseket kap a rózsakertészektől. A virág termesztésével kapcsolatos munkafolyamatok többségét rövid idő alatt meg lehet tanulni, a szemzés tökéletes elsajátítása - a versenyzők beoltotta tövek csaknem mindegyike megered - rengeteg gyakorlást és hosszú éveket igényel - mondta Iványi Aurél, a Szegedhez tartozó településrész önkormányzati képviselője, a verseny egyik szervezője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását