2024. április 20. - Tivadar

Faustina feje Törökországban

A leuveni Katolikus Egyetem régészei rábukkantak Faustinára, pontosabban a császárné fejére: a 138 és 161 között uralkodott Antonius Pius római császár feleségéről készült óriásszoborból a fej került elő a törökországi ásatásokon, Sagalassos római kori vá
2008. augusztus 17. vasárnap 07:08 - Hírextra
A munkát irányító Marc Waelkens professzor beszámolója szerint a lelet majdnem napra pontosan egy évvel azután került elő, hogy a közelben rábukkantak a 117 és 138 között uralkodott Hadrianus császár ötméteres szobrára - olvasható az Archaeology című régészeti honlapon és a BBC hírei között.

A szoborlelet jelenleg a British Múzeumban nemrég megnyílt Hadrianus: birodalom és konfliktus című kiállításon látható. Mind Hadrianus szobra, mind Faustina feje a sagalassos-i római fürdő legnagyobb terméből került elő: a kereszt alakú, mozaikpadlós, 1250 négyzetméteres helyiség a jelek szerint az úgynevezett frigidarium lehetett, amely a hidegvizes medencének adott helyet. Egykoron más impozáns szobrok is díszíthették a termet, ugyanis tavaly nyáron egy nőalak két márvány lábfejére bukkantak, a mozaikpadló pedig "körbeöleli" a "hölgy" hosszú ruhájának szegélyét.

A fejről a régészek először azt hitték, hogy Vibia Sabinát, Hadrianus feleségét ábrázolja, akit 14 éves korában kényszerítettek, hogy házasságra lépjen a saját neme iránt vonzódó császárhoz.

Ám amikor megfordították, vonásai nagymértékben különböztek Vibia Sabina szoborportréitól. A lelet egy sokkal érettebb asszonyt ábrázol. A szakértők szerint leginkább az idősebb Faustinára emlékeztet, aki Hadrianus utódához és fogadott fiához, Antonius Piushoz ment nőül. Faustinát nagy tisztelet övezte, különösen jótékonykodása miatt: a császárné 31 évig élt boldog házasságban férjével, egészen 141-ben bekövetkezett haláláig.

Faustina császárné feje 0,76 méter magas. Az egykori művész nagy, mandulavágású szemekkel, húsos ajkakkal ábrázolta. Hajkoronáját a fejtetőn választék osztja ketté, arcát hullámos hajtincsek keretezik, szabadon hagyva a császárné füleit. A hajtincseket a tarkón "tűzte össze" az egykori szobrász.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását