2024. április 28. - Valéria

Új HIV-gyógyszert engedélyeztek

Megadta az engedélyt az európai hatóság egy új HIV elleni gyógyszer teljes körű forgalmazására, ami olyan betegek számára jelenthet megoldást, akik szervezetében az eddig használt, hasonló elven működő gyógyszerekre rezisztens vírus van jelen.
2008. május 3. szombat 17:30 - Hírextra
A szóban forgó termék a vírus proteáz enzimének gátlása útján fejti ki hatását, és alkalmazása olyan hosszabb ideje kezelt betegek esetén javallott, akik más proteázgátlókra már nem reagálnak. A hatóság pozitív döntése mögött két nagy klinikai vizsgálat eredményei állnak, amelyek során mintegy 1400 betegben vizsgálták a gyógyszer hatékonyságát egy régebb óta alkalmazott proteázgátlóval összehasonlításban.

Az új termék által kezelt csoportban csaknem háromszor annyi beteg reagált pozitívan a terápiára, mint a kontrollcsoportban (20,9%, illetve 7,5%). Még szembetűnőbb volt a válasznövekedés azoknál a betegeknél, akiknél a proteázgátló-kezelést egy másik gyógyszerrel is kiegészítették.

A gyógyszert gyártó cég illetékesei megjegyezték, hogy egyre növekszik azoknak a HIV-fertőzötteknek a száma, akikben a vírusnak egy proteázgátlókra rezisztens törzse jelenik meg. Egy brit tanulmány kimutatta, hogy a hosszabb ideig kezelt betegek 27%-ánál alakul ki rezisztencia, míg Spanyolországban a nyolc évnél régebb óta kezelt betegek 43%-a több mint ötféle, proteázgátlókkal szembeni rezisztenciát eredményező mutációt hordoz.
Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását