2024. április 28. - Valéria

Melegtűrő korallok

Csendes-óceán nyugati részén valami megvédi a korallzátonyokat a globális felmelegedéstől - felfedezték fel kutatók. Az elmúlt 30 évben az óceánok átlagos hőmérséklete 0,5-0,7 fokot emelkedett, és ez rossz hatással volt a korallpopulációkra. A melegebb ví
2008. február 18. hétfő 09:29 - Hírextra
Egy amerikai-ausztrál kutatócsapat az Ausztrália északkeleti partjainál található Western Pacific Warm Pool nevű területen kimutatta, hogy ott a víz hőmérséklete 1950 és 2006 között csupán 0,1 fokkal emelkedett, tehát jóval kisebb mértékben, mint a többi vizsgált területen. Felfedezésüket a Geophysical Research Letters című szaklapban tették közre. Nem véletlenül a korallfehéredés is csak négyszer fordult ott elő az elmúlt 25 évben. A jelenség oka a kutatók szerint az, hogy az említett vizek egyébként is melegebbek, mint az óceán többi részén, kb. 29 fokosak. Így lehetséges, hogy ez a "termosztát" természetes védelmet jelent a fehéredés ellen.

Működéséről azonban még semmit sem tudnak. Márpedig a kutatás vezetője, Joan Kleypas szerint kulcsfontosságú kideríteni, hogyan működik a termosztát, mert az segíthet megvédeni a többi koralltelepet. - Vagy ha ez nem sikerül, akkor legalább a fehéredéssel szemben ellenállóbb korallzátonyokat meg kell őrizni - mondta. A védelem már csak azért is különös hangsúlyt kap, mert 2008 a korallzátonyok nemzetközi éve.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását