2024. május 9. - Gergely

Román film nyerte a fődíjat

A 4 hónap, 3 hét és 2 nap című román film nyerte szombaton éjszaka az Európai Filmakadémia fődíját, a legjobb európai filmnek járó díjat. A rendező, Christian Mungiu egyben a legjobb európai rendezőnek járó díjat is megkapta.
2007. december 2. vasárnap 09:10 - Hírextra
A film egy fiatal nő történetét mutatja be, aki Romániában a Ceausescu-diktatúra idején tiltott abortuszra kényszerül. A film a május végi Cannes-i Filmfesztiválon már ugyancsak fődíjat, Arany Pálmát nyert, s harcba száll a jövő évi Oscar-díjért is.

Tizenöt kategóriában osztották ki szombaton Berlinben az Európai Filmakadémia idei díjait, amelyeket az európai filmipar Oscar-díjának tekintenek. A világhírű francia filmrendező, a 76 éves Jean-Luc Godard életműdíjat kapott, de nem jelent meg a több órás, éjszakába nyúló ünnepségen. A 77 éves német operatőrt, Michael Ballhaust szintén életműdíjjal tüntették ki.
Az Európai Filmdíjak ez évi, immár 20. díjátadó gálaestjét a Treptow Arenában rendezték. Az ünnepi műsor két házigazdája Emmanuelle Beart francia színésznő és Jan Josef Liefers német színész volt. Az ünnepség nyitányaként Wim Wenders rendező, az Európai Filmakadémia elnöke köszöntötte a mintegy 1400 meghívott vendéget, köztük a filmvilág néhány kiemelkedő személyiségét, mindenekelőtt Jeanne Moreau francia, valamint Liv Ullmann norvég színésznőt.
A legjobb európai forgatókönyvért járó díjat a török származású német rendezőnek, Fatih Akinnak ítélték A másik oldalon című, Németországban és Törökországban játszódó, hat ember tragikus sorsát, illetve egymás közötti kapcsolatait bemutató filmjének saját maga által írt forgatókönyvéért. A közönség díját az olasz Giuseppe Tornatore kapta Az ismeretlen című filmért, míg a legjobb rövidfilmért járó díjjal a spanyol Eduardo Chapero-Jackson "Alumbramiento" című filmjét jutalmazták.

A legjobb európai színésznőnek járó filmdíjat a brit Helen Mirren kapta a Stephen Frears által rendezett A királynő című film főszerepéért, míg a legjobb férfialakítás díját az izraeli Sasson Gabai kapta, a The Band's Visit című film főszerepéért. II. Erzsébet angol királynő alakjának megformálásáért Helen Mirren korábban már "valódi" Oscar-díjat és Arany Pálmát is kapott.
A legjobb európai operatőrnek járó díjat a német Frank Griebe kapta a "Parfüm: egy gyilkos története" című film operatőri munkájáért.

A díjakat ismert európai filmcsillagok és rendezők adták át.

Az Európai Filmakadémia díjára idén 42 játékfilmet neveztek. A benevezett alkotások közül az akadémia 1800 tagja választotta ki a 15 kategória jelöltjeit.

A magyar Ragályi Elemér Nincs kegyelem című alkotása is versenyzett az idei Európai Filmdíjra jelölt játékfilmek között, de nem került be a végső, hatos körbe.

Az Európai Filmakadémiát 1988-ban alapították, s első elnöke Ingmar Bergman legendás svéd filmrendező volt. Az akadémiai tagok szavazatai alapján kiosztott Európai Filmdíj az eltelt két évtized alatt a kontinens legrangosabb elismerései közé emelkedett.

A szombat esti díjátadó ünnepséget 61 ország televíziós csatornái rögzítették, s néhány napos "késéssel" sugározzák. Magyarországon december 8-án az egyik mozicsatorna vetíti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását