2024. április 26. - Ervin

Utcát neveznek el Szolzsenyicinről

Moszkvában utcát neveznek el Alekszandr Szolzsenyicinről: nevét az a Taganka-tér közelében lévő utca viseli majd, amelynek neve eddig Nagy Kommunista utca volt. Az Egységes Oroszország párt egyik platformja jelezte: a Szolzsenyicin-féle konzervativizmus a
2008. augusztus 15. péntek 12:50 - Hírextra
Az utcanévről a döntést a héten hozta meg a moszkvai önkormányzat, miután az elgondolást Dmitrij Medvegyev elnök közvetlenül a Nobel-díjas író augusztus elején bekövetkezett elhunyta után felvetette.
Ahhoz, hogy a Nagy Kommunista utca nevét jogszerűen meg lehessen változtatni, jogszabályt kell módosítani, mivel jelenleg neves személyiségekről legkorábban haláluk után tíz évvel nevezhető el utca az orosz fővárosban.

Az önkormányzat cáfolta, hogy politikai okból esett volna választása éppen erre az utcára. A fő indok az, hogy az utca a Taganka-tér, és ezzel a világhírű Taganka Színház közelében van, ahol első ízben mutatták be Szolzsyenyicin A pokol tornácán (Első körben) című regényének Jurij Ljubimov által dramatizált változatát a kilencvenes évek legvégén - mondták az illetékesek. Az előadás egyébként elnyerte a szigorú szerző tetszését is: Szolzsenyicin többször is megnézte.

A politikában is felmerült a héten az élete utolsó éveiben hevesen vitatott munkásságot folytató szerző neve: a több mint kétharmados parlamenti többséggel bíró Egységes Oroszország párt szociális-konzervatív platformja felvetette, hogy Szolzsenyicin lehetne az orosz fejlődés azon ideológusainak egyike, aki orientációként szolgálhatna a pártnak, amely a konzervativizmus Szolzsenyicin által kialakított hagyományait követi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását