2024. április 23. - Béla

Néptánc az úr

A néptánc "királyai", hét ország néptánc együttesei lépnek színpadra Székesfehérváron a pénteken kezdődött és augusztus 20-án befejeződő Királyi Napok - Nemzetközi Néptánc Fesztiválon.
2008. augusztus 15. péntek 15:47 - Hírextra
Az immár tizenharmadik alkalommal megrendezett táncos találkozóra 150 jelentkező együttes közül választotta ki az idei vendégeket a program házigazdája, az Alba Regia Táncegyesület - mondta el az MTI-nek az egyesület elnöke.

Ezúttal Baskíria, Dél-Korea, Finnország, Franciaország, India, Moldova és Nepál egy-egy együttesét hívták meg a fesztiválra a vendéglátók - tette hozzá Botos József. Mellettük közreműködőként egy Magyarországon élő ghánaiakból álló együttes, továbbá török és litván táncosok műsora is gazdagítja majd a fesztivált.

A programsorozat pénteken reneszánsz táncokat bemutató képekből, táncrendekből álló kiállítás megnyitásával kezdődött, majd kora este a fesztiválon résztvevő együttesek látványos felvonulásával folytatódik.

Amennyiben nem éri el a meteorológusok által jelzett vihar Székesfehérvárt, este a város központi terén nagyszabású gálaműsorral mutatkoznak be a vendég együttesek és a házigazdák, majd a rendezvény a táncházban folklór esttel folytatódik.

A következő napokban minden este más-más együttesek lépnek színpadra a Városház téren, majd a Táncházban nemzeti folklór esteken engednek további bepillantást művészetükbe.

A színpadi programok mellett gyermekjátszót is rendeznek, majd augusztus 20-án gálaesttel búcsúznak Székesfehérvártól a résztvevők, s hogy biztosan visszatérjenek egyszer még a királyok városába, a fesztivál központja, a Táncház előtt felállított fatuskóba - a hajdani, vándorló céhlegényeket utánozva - bevernek egy-egy szöget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását