2024. március 29. - Auguszta

Népek barátsága, te szép olimpia!

Az olimpia nem a sport, hanem a showbusiness része. Rendben van. Ez van, ezt kell szeretni. De az legalábbis fájdalmas, mikor magasztos eszméket emlegetünk bőszen: barátság, meg összefogás, mint Athénban. Muhaha, mondanák erre kollégák másfelé.
2008. augusztus 15. péntek 07:39 - Szalay Gergely
Az olimpia azért fontos esemény, mert ilyenkor a nemzetek gyermekei félreteszik előítéleteiket, és kizárólag a sportteljesítményt értékelik. Nemzeti hovatartozástól függetlenül hódolnak az emberi nagyság és erő előtt. Na persze. Coubertin báró úgy pörög a sírjában, mint egy különösen nagy kapacitású ventilátor.

Az egy dolog, hogy a művészeti ágakat leépítették (nem elég sportos), és most a hagyományos, ám kevésbé látványos sportágakat dobálják ki olyan akciók kedvéért, mint a vadvízi szlalomevezés (értelme nincs sok, de baromi jól mutat). Drágábban lehet eladni, oké. Úgyis erről szól (akármilyen bőszen állítja mindenki, hogy ez közérdekű esemény, épp ezért tök jó, hogy a királyi televízió vette meg a jogokat a mi adóforintjainkból – szerintem nagyon nem közszolgálat ilyeneket mutogatni, de a többség mást gondol, ám legyen igazuk).

De hogy a népek közötti, előítéleteken felülemelkedő sportbarátság eszméjét is emlegetik, az már tényleg vicc. Nem Kínával van a gond (azzal is, de az lenne a kemény válasz a diktatúrára, ha le se fütyülnénk a műsort), hanem azzal, mit két ember/csapat küzdelme kihoz belőlünk. Függetlenül attól, hogy ezek az emberek ebből élnek, ezért kapják a fizetésüket, erre készülnek már mióta.

Mi pedig önmagunkból teljesen kivetkőzve anyázunk, ha valaki legyőz egy másik valakit, aki történetesen magyar. Ilyenkor kitör belőlünk az a xenofób, korlátolt rasszista állat, ami lassan már a jobbszélen is cikinek számítana. Rohadt szemét tót, román, békazabáló francia (és így tovább tetszés, továbbá ízlés szerint), vagy ezekkel kollaboráló tetű mindaz, aki miatt nem a magyar nyer.

A kollektív magyar tudatalatti tartalmának legmélyebb bugyrai bukkannak ilyenkor elő, rácáfolva minden európai jellegű elképzelésünkre magunkkal kapcsolatban.

Most tessék mondani, ér annyit egy halom szétkokszolt munkagéppé silányíttatott sportoló, hogy levetkőzve minden kultúremberi adottságunkat üvöltsünk a más nemzet képviselőire? Kell nekünk annyira az olimpiai izgalom, hogy a legrosszabbat hozzuk ki magunkból?

Népek közti barátság, sport, meg küzdelem. Hát hogyne. Az oroszok már összerúgták a port a grúzokkal. Ha még két hétig tart az őrület (szerencsére nem), kitör a harmadik világháború egy hülyebarombíró miatt.

Coubertin meg le van szarva.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását