2024. április 24. - György

A szklerózis multiplex elleni új szer

A humán próbák zajlanak azzal a szklerózis multiplex elleni szerrel, mely úgy tűnik, bizonyos vírusfertőzések kezelésére is alkalmas lehet, beleértve a HIV-vírust is - közölték amerikai kutatók. Az FTY720 jelű, fingolimod elnevezésű szer kis adagja kísérl
2008. augusztus 15. péntek 08:21 - Hírextra
Az eredmény alapján feltételezhető, hogy a szer, mely vírusellenes immunválaszt váltott ki egerekben, embereknél is használható lehet olyan vírusokkal szemben, amelyek erőteljes, hosszan tartó fertőzést okoznak, mint a hepatitisz-C, vagy a HIV - véli John Altman kutatásvezető, az atlantai Emory Egyetem immunológusa. A kutatók további vírusokon is tesztelik még a szert.

Altman, akinek tanulmánya a Nature című tudományos folyóiratban jelent meg, óvatos optimizmussal nyilatkozott arról, hogy a szer embereknél hatásos lehet bizonyos krónikus vírusfertőzések ellen.
A szer alapvetően immunszupresszáns, a szervezet idegen anyagokra adott természetes immunválaszát nyomja el. Ez a tulajdonsága teszi alkalmassá a szklerózis multiplex kezelésére, amely az emberi testben zajló autoimmun folyamat. Az FTY720 - egyebek mellett - csapdába ejti az immunrendszer fertőzések ellen harcoló "katonáit", a fehérvérsejteket a nyirokcsomókban - mondta Altman.

Vírusfertőzésnél az immunválasz a nyirokcsomókból indul, egyes vírusok nagy számban szaporodnak a nyirokcsomókban. Ilyen az emberi immunhiány vírusa (HIV) is. A kutatók az egérkísérletek során egy krónikus fertőzést okozó egérvírussal szemben tesztelték a szert.
A szert gyártó Novartis - tervei szerint - 2009 végén nyújtja be az FTY720 engedélyezési kérelmét a szklerózis multiplex kezelésére az illetékes európai uniós hatóságnak - közölte Valerie Tate, a vállalat szóvivője.

Altman elmondta, hogy kutatásukat nem a gyógyszergyártó cég támogatta, hanem az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) állt mögötte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását