2024. április 20. - Tivadar

Doppingot váltó bírói tévedések?

Az olimpiai bíráskodás komoly gödörben van. Hogy ennek Peking-e az oka, vagy a sport gyorsabb fejlődése, esetleg a hatalmas pénz, ami a sportba áramlik, nem tudom. És itt most igazán nem is érdekel. Döbbenet ugyanis, ami folyik.
2008. augusztus 23. szombat 22:56 - Pénzes Dávid
Az ökölvívó bírók a román edző szerint úgy másítják meg az eredményeket, hogy már a pontozók kijelölését is manipulálják. A román sportvezető elmondta: számítógéppel, véletlenszerűen jelölték ki a mérkőzések pontozóit, azonban a meccseken nem ugyanezek a személyek működtek közre, s a bírók összetételét utólag úgy módosították, hogy az ügyben érintettek számára garantált legyen a kedvező végeredmény.

A kubai Angel Valodia Matos cselgáncsozó a bírót kezdte páholni, mivel az szerinte jogtalanul szakította félbe a mérkőzését. Ara Abrahamian, örmény származású, svéd színekben induló birkózó a díjkiosztáson bronzérmét a birkózó szőnyeg közepére helyezte, majd távozott a dobogóról. Véleménye szerint bírói csalás áldozata lett.

Ezek cseppek a tengerben, lehetne nyilván sorolni a döbbenetes bakikat. De mondjunk egyet a házunk tájáról is. A Magyarország – Dél-Korea kézilabda bronzmérkőzésen a két bíró az utolsó két percben sorozatos ám nem jogos előnyhöz jutatta az ázsiaiakat, akik így meg tudták verni hazánk kiválóan játszó válogatottját.

Nem vagyok türelmetlen ember, sőt még a vizet sem kapom föl gyorsan. Ám én az említett dél-koreai meccsen simán fogtam volna magam és szépen lesétáltam volna a pályáról. Az egész csapattal úgy demonstratíve. A labdát nyugodt mozdulattal odaadtam volna a dél-koreai edzőnek, a bírókkal kezet fogtam volna - mély gratulációmat mosolyogva adtam volna át nekik - aztán bevonultam volna az öltözőbe.

Mert sok mindent meg lehet csinálni, de a pofátlan szemétség már nem lenyelhető. Arra úgy kell reagálni, ahogy a fent említett birkózó tette. Pontosan akkor kell megtenni a drasztikus lépést, mikor az egész világ figyel. Máshogy nem lehet felhívni a figyelmet az igazságtalanságra. Az utólagos óvások sosem érnek célt. És senki nem is figyel rájuk. Ha azt akarjuk ne történjen ilyen, nem a szelídek megoldását kell választani. Ordítani kell.

Hiába mondja most bárki, hogy ez nem fair, meg hogy saját csapatomnak (országomnak) okoznék presztizsveszteséget, sőt, hiába zárnának ki egy ilyen után néhány évre a világversenyekről, nem érdekel. Négy éves kemény munkát nem taposhat el egyetlen játékvezetőcsíra sem. És itt már nemcsak a kézilabdáról van szó. És nemcsak a magyar sportolókról. (Semmiképp sem akarom a rossz szereplést a bírókra fogni)

Ám a pekingi játékok játékvezetése, botrányosan gyenge volt. Ezek a példák ezt mutatják. Ennyire kemény pofonokat (a cselgáncsban,mint láttuk szó szerint is) még nem kapott a bírói testület. Az Athéni olimpián a dopping kapott hatalmas médiaérdeklődést: mindenki átkozta a versenyzőket, antikrisztust csináltak belőlük. Pekingben a bírókkal lehetne ugyanezt megtenni.

Ám furcsa módon mintha ugyanaz játszódna le, mint a dél-koreai focivébén (érdekes: megint dél-korea). Ott a koreaiakat fújták majdnem az aranyéremig a sípmesterek. Volt némi felháborodás persze, mégsem játszottak semmit újra.

Ha a sport odáig elmegy, hogy tönkreteszi, néhány esetben a halálba hajszolja a versenyzőket, drogokkal tömi, (a kimutathatatlan doppingszerek fejlesztése dollármilliós iparág ma már), a szervezetüket pedig a végleteken túl használja, akkor miért állnának meg itt? Mivel olyan komoly pénzek vannak ma már a sportban, amilyenek, egyáltalán nem volna meglepő, hogy a bírók megvesztegetése természetes részévé válik az olimpiának.

A teljesítménysportokban doppingolni lehet, - nyomja is állítólag mindenki – a csapatsportokban illetve a pontozásos versenyekben, vagyis ahol a bírói ítéleteknek van jelentősége, érdemesebb (és versenyzőkímélőbb is) a bírót megpuhítani. Bizonyíték persze nincsen egyelőre – hacsak az nem, amit néhány mérkőzésen, versenyen a saját szemünkkel láttunk – ám ez nem jelenti azt, nem is lesz.

Nem leszek meglepve. És még felháborodva sem. Nem jobban, mint most.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását