2024. május 5. - Györgyi

Kamu Kína

Az Anmesty International (AI) jogvédő szervezet szerint Kína nem teljesítette az emberi jogok területén vállalt kötelezettségeit az olimpiáig, sőt a világjátékok kezdetén is sorozatban mefsértette azokat - erről Nagy Gergely, az AI munkatársa beszélt a Sz
2008. augusztus 15. péntek 22:10 - Hírextra
Mint mondta: Kína általánosságban tett ígéretet arra, hogy javít az emberi jogok helyzetét, amely egyébként a Nemzeti Olimpiai Bizottság elvárása is volt.

Az Öt karika, hány bilincs? Kína és az emberi jogok, beszélgetés a pekingi olimpia apropóján elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen Nagy Gergely elmondta, hogy a 2001-es rendezési jog elnyerése óta Kína nem felel meg minden elvárásnak az emberi jogok területén.

Ezek között említette a végrehajtott halálbüntetések számát, a jogtalan fogva tartásokat, a kínzásokat, az emberi jogvédő szervezetek fizikai és mentális zaklatását, a sajtószabadságot és az olimpiai építkezések kapcsán kilakoltatottak helyzetét. A jogvédő emlékeztetett arra, hogy nincsenek konkrét számok a kivégzésekről, a kínai kormány szerint évente ezer embert végeznek ki, azonban a szervezetek 6-7 ezerre teszik a végrehajtott halálbüntetések számát.

A szóban forgó jogsértéseket a kínai kormányon és a NOB-on is számon lehetne kérni - mondta Nagy Gergely.

Fodor Kata, aki szintén az AI képviseletében beszélt, emlékeztetett arra, hogy az olimpiai charta is megemlíti az emberi jogokat, amely dokumentumot Kína is aláírta. Ugyanakkor hozzátette: az országok olimpiai bizottságai sincsnek közös platformon a kérdésben. Példaként a németeket említette, akik a 2008-as játékokra külön olimpiai kódexet alkottak, benne kihangsúlyozva az emberi jogokat, míg a Magyar Olimpiai Bizottság még azt sem engedte meg, hogy a magyar sportolókat az AI tájékoztassa a Kínában zajló jogsértésekről.

A jogvédők véleménye szerint az olimpia után lassú változás mindenképpen lesz. Kínában az egyes emberek jobban "nyitnak" majd a külföldiek felé, azonban az államberendezkedésben nem várható változás. Paradox módon egy sikeres megnyitó és a zökkenőmentes lebonyolítás csak megerősíti a Kínai Kommunista Pártot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását