2021. december 5. - Vilma

Díjat nyert a dokufilmünk

Az indiai savtámadások áldozatairól magyar-indiai gyártásban készült Rupa butikja (Rupa's Boutique) című dokumentumfilm Ausztráliában elnyerte a Women Media Arts and Film Festival fődíját.
2017. szeptember 6. szerda 16:04 - HírExtra
 
A szeptember végéig zajló Sydney Fringe Festival keretében szervezett Women Media Arts and Film Festival programjában több mint hetven film és művészeti alkotás szerepelt 32 országból - közölte a film stábja szerdán az MTI-vel.

A magyar-indiai koprodukcióban idén készült film rendezője és producere Halász Glória, aki a Vasfüggöny, a Dr. Lala és a Mi ez a cirkusz? című dokumentumfilmeket is jegyzi. Az operatőr és a koproducer Hatvani Balázs volt, producer Osváth Gábor és Praaful Chaudhary, a gyártó a Filmfabriq, a Cinelabyrinth és az indiai Pinak Films, a zenét a Layanda formáció írta.

Az indiai Agra városában élő Rupa gyermekkora óta divattervező szeretne lenni. A filmben az ő és társai történetét ismerhetik meg, akik hozzá hasonlóan savtámadás áldozataivá váltak, de a tragédiát követően talpra álltak és az álmaikba kapaszkodva megtalálták a visszautat az életbe. A szereplők közül van, aki bollywoodi táncos, más énekes szeretne lenni vagy az általuk üzemeltetett kávézó menedzsereként, esetleg aktivistaként teljesedett ki.

A filmben a lányok egy nagyszabású divatbemutatóra készülnek, amelyen a Rupa által tervezett ruhákat ők maguk, azaz a túlélők mutatják be. A filmben szereplő áldozatokat is segítő Stop Acid Attacks aktivistái szerint Indiában hetente három-öt savtámadás történik. A túlélők közül sokan nem is jelentik az eseteket, mert félnek a megbélyegzéstől. A kampány segíti őket abban, hogy visszataláljanak a társadalomba, egészségügyi és lelki segítséget kapjanak.

A Rupa butikját korábban a Barcelona Planet Film Festivalon a legjobb egész estés dokumentumfilmnek járó díjjal ismerték el, és beválogatták a UNAFF (United Nations Association Film Festival) versenyprogramjába is. Az októberben a kaliforniai Palo Altóban, East Palo Altóban, San Franciscóban és a Stanford Egyetemen huszadik alkalommal lezajló fesztivál az Egyesült Államok egyik legrégebbi dokumentumfilmes seregszemléje, amelyre mintegy hatszáz nevezés érkezett, közülük egy harminc tagú zsűri választotta ki a versenyprogram résztvevőit. A UNAFF-on az évek során számos olyan film is szerepelt, amely Oscar díjat vagy jelölést kapott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását