2024. április 27. - Zita

Három kötelező tárgy legyen

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) azt javasolja, hogy a kötelező érettségi vizsgatárgyak számát csökkentsék ötről háromra - közölte Keszei Sándor, a szervezet elnöke kedden az MTI-vel.
2008. május 6. kedd 10:44 - Hírextra
Az egyesület javaslata szerint a jelenlegi négy kötelezően előírt és egy szabadon választható (de kötelező) vizsgatantárgy helyett a tanulóknak csak két kötelezően előírt és egy szabadon választott vizsgatárgyból kellene letenniük az érettségit.

A szülői szervezet elnöke kiemelte: az érettségi vizsga célja kizárólag annak megállapítása, hogy a vizsgázó felkészült-e a felsőoktatási intézményekben folyó tanulmányok megkezdésére. Ezért tartják feleslegesnek, hogy a gyerekeket arra kötelezik, öt tantárgyból tegyenek érettségi vizsgát, amikor a felsőoktatási intézmények csak egy vagy két érettségi vizsgatárgyat jelölnek meg felvételi követelményként - olvasható a közleményben.

Keszei Sándor az időt is rövidben tartja, szerinte két év alatt nem lehet öt tantárgyból felkészíteni a tanulókat, ezt bizonyítja az is, hogy sok diák jár iskolán kívüli fizetős, érettségire felkészítő tanfolyamra. A szülők szervezete úgy látja, a vizsgák számának csökkentésével a diákok alaposabban fel tudnának készülni a felsőoktatási intézmények által megkövetelt vizsgatárgyból, többen tennének emelt szintű vizsgát.

Az MSZOE elnöke kifogásolhatónak tartja az érettségiző diákok teljesítményének minősítését is. A jogszabály értelmében a teljesítményt a pontszámok százalékban és osztályzatban történő kifejezésével kell minősíteni. Ez azt jelenti, hogy van 82 százalékos és 95 százalékos ötös tanuló, s lehet 40 százalékos és 50 százalékos közepes tanuló is. Az egyesület szerint ez értelmezhetetlen megkülönböztetés az azonos osztályzatot kapott diákok között.

A százalékos minősítés bevezetésére azért volt szükség, hogy biztosított legyen a differenciált felvételi döntés lehetősége, tehát az egyes felvételizők teljesítménye közötti tényleges különbség megfelelően kifejezésre juthasson, de a szervezet szerint felesleges ezt osztályzattal is megtoldani.

A szülők egyesülete ezért kezdeményezi, hogy a diszkrimináció kiküszöbölése érdekében szüntessék meg a vizsgázó teljesítményének osztályzattal történő kifejezését. Vagy százalékos minősítés vagy osztályzat legyen ezentúl - közölte Keszei Sándor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását