2024. május 10. - Ármin, Pálma

Megjelent az Útravaló ösztöndíjprogram új pályázata

Megjelent az Útravaló ösztöndíj program új pályázati kiírása - jelentette be Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
2008. augusztus 14. csütörtök 12:23 - Hírextra
Az Útravaló ösztöndíj programot 2005-ben indította a kormány azzal a céllal, hogy a hátrányos helyzetű diákok számára ösztöndíjat és mentorálást biztosítson - fogalmazott az államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón. Hozzátette: ennek a programnak az a nagy előnye, hogy nem csak pénzt ad a tehetséges, rászoruló diáknak, hanem egyben tanári segítséget is.

Mint hangsúlyozta, a mentor tanár külön díjazást kap, ha elérik azt a célt, amit kitűztek, legyen az a középiskolába kerülés, vagy az érettségi megszerzése.

Arató Gergely megemlítette, hogy az Útravaló ösztöndíjprogramnak négy alprogramja van: az Út a szakmához, az Út a középiskolába, az Út az érettségihez, valamint az Út a tudományhoz program, amelyből az utóbbi háromra lehet most pályázatot beadni.

Az államtitkár közölte: a 2007-2008-as programban közel 20 ezer diákot több mint ötezer mentor segített. Példaként elmondta, hogy a hátrányos helyzetű nyolcadikos diákok, több mint 80 százalékát felvették érettségit adó középiskolába. A programra az idén mintegy 2,2 milliárd forint áll rendelkezésre.

Szólt az Arany János szakiskolai programról is, amelynek célja, hogy a szakiskolákba járó tehetséges diákok számára nyújtson segítséget. Hozzátette, hogy a kormány döntött a szakiskolai program kibővítéséről: Vásárosnamény, Szolnok, és Hajdúböszörmény mellett még négy településen, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Kiskunfélegyházán, valamint Szegeden indulhat el a program.

Az államtitkár elmondta: a kormány múlt heti ülésén döntött a Nemzeti Alaptanterv módosításáról is, amely két területet érint. Egyrészt pontosan definiálja a kompetencia alapú oktatás és tananyag fogalmát, másrészt egyértelműbb szabályokat állapít meg az emelt szintű oktatással kapcsolatban - közölte.

Hozzátette: a módosítás előírja, hogy emelt szintű oktatást nem párhuzamos osztály esetén akkor lehet szervezni, ha ez minden diák számára biztosítható, valamint előírja azt is, hogy az emelt szintű oktatásnál a szülői választást kell figyelembe venni akkor, amikor a helyek elosztásáról van szó.

Ezzel azt szeretné elkerülni a kormány, hogy az iskolák közötti szegregáció visszaszorításával iskolán belüli szegregáció alakuljon ki - fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva az államtitkár kifejtette: a kormány azt támogatja, hogy a kistelepüléseken az óvoda és az alsó tagozat maradjon meg egy nagyobb intézmény részeként az adott településen.

Arató Gergely kiemelte: az oktatás területén az egyik legfontosabb szempont az, hogy egyfajta folyamatosság, kiszámíthatóság érvényesüljön.

Beszélt arról az idén induló programról is, amelynek célja a hátrányos helyzetű térségekben a helyi oktatási intézmények és a szülők kapcsolatának javítása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását