2024. május 3. - Tímea, Irma

Megbukott a patikaliberalizációs törvény

A Fidesz szerint véglegesen megbukott a patikaliberalizációs törvény, amit vissza kellene vonnia a kormánynak - mondta Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján. A szóvivő szerint a törvény egyetlen kitűzött célt sem tudo
2008. augusztus 14. csütörtök 12:00 - Hírextra
Az ellenzéki párt szóvivője szerint a törvény egyetlen kitűzött célt sem tudott teljesíteni és csak rosszat hozott az embereknek, hiszen egyáltalán nem lettek olcsóbbak a sokak által vásárolt gyógyszerek, ugyanakkor vidéken egyre-másra kerülnek nehéz helyzetbe és mennek csődbe a kis gyógyszertárak.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a patikaliberalizációs törvényt a kormány az ellenzék és a szakma elkeseredett tiltakozása ellenére "erőszakosan, dilettáns módon, a hatalmi önkény jellemzőit mutatva" erőszakolta át a parlamenten, hiába figyelmeztetett a szakma és az ellenzék már akkor is a törvény káros hatásaira.

Mint mondta, most a kormány sikerpropagandája azzal érvel, hogy mennyi új patika jött létre, arról azonban nem beszélnek, hogy ezek - ha egyáltalán létrejöttek - akkor a nagy bevásárlóközpontokban alakultak, így a kistelepülési gyógyszertárak bezárni kényszerülnek, a falvakban élőknek pedig a nagyobb városokba kell utazniuk.

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a kisebb gyógyszertárak kénytelek a készletezési költségeken spórolni, és inkább mindig megrendelik az éppen szükséges gyógyszereket, így a vidéken élőknek gyakran kétszer kell a patikába menni, hogy megkapják az orvos által felírt szereket.

Hangsúlyozta: a kormány megengedhetetlen nemtörődömsége hosszú távon a gyógyszerellátást is veszélyezteti, hiszen ha sorra mennek tönkre kispatikák, akkor egész térségek maradhatnak ellátatlanul.

Szijjártó Péter szerint egy felelős kormánynak ebben a helyzetben meg kellene hallgatnia a szakmai képviselőit, az emberek érdekeit az üzleti érdekek elé kellene helyeznie, és vissza kellene vonnia ezt a szabályozást.

Ehelyett a kormány ugyanazt teszi, mint az egészségbiztosítás privatizációja kapcsán, a szakmai szervezetek és az ellenzék tiltakozása ellenére önfejűen, politikai presztízsszempontokat előtérbe helyezve menetel tovább, és pökhendi, arcátlan módon viselkedik - mondta a szóvivő, aki szerint Kökény Mihály, az egészségügy bizottság MSZP-s elnöke egy nyilatkozatában lesajnálta a gyógyszerész szakmát és a vidéki embereket.

Szijjártó Péter ezért a Fidesz nevében felszólította a kormányt, hogy "vegye már észre" milyen károkat okozott a patikaliberalizációs törvény, azonnal lépjen a helyzet megoldása érdekében, és folytasson érdemi tárgyalásokat a gyógyszerészkamarával. (A kamara és az Egészségügyi Minisztérium között csütörtökön szakértői szintű tárgyalások folynak).

A szaktárca álláspontja szerint a patikaliberalizáció sikeres. Az Egészségügyi Minisztérium "megdöbbentőnek és felháborítónak tartja, hogy a Fidesz minden szakmai ténnyel szemben valótlanságokat állít a gyógyszergazdaságossági törvény eredményeiről" - tartalmazza a tárca közleménye.

Mint írták, jelentősen javult a területi lefedettség és a kiszolgálás minősége is, és több mint háromszáz új gyógyszertárt engedélyeztek, valamint 693 helyen kezdődött el a patikán kívül is forgalmazható gyógyszerek árusítása. Ugyanakkor "tényszerűen hamisnak" nevezték azt az állítást, hogy nem csökkent a legfontosabb gyógyszerek ára, mivel az OEP adatai szerint tavaly 959 készítmény ára csökkent.

"A gyógyszerár-csökkentés 2008. első negyedévében 512 gyógyszert érintett 6,48 százalékos ármérséklődés, július 1-jén újabb 407 termék 3 százalék feletti áresése zajlott. A következő jelentős ármérséklődés október 1-jétől várható majd" - sorolták az idei adatokat, hozzátéve, hogy a tavalyi esztendő kezdete óta 47 teljesen új hatóanyag kapott támogatást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását