2024. április 27. - Zita

Jaj, Kína, Kína!

Jin-jang a tökéletesség. Az olimpia is az. El vagyunk ájulva a megnyitótól, a rendezéstől, a biztonságtól, a közvetítéstől, a kínaiaktól. El bizony. Annyira, hogy lassan apró pofonokkal kell élesztgetni. És mikor feléledünk azt látjuk Kína mindent visz, m
2008. augusztus 14. csütörtök 12:04 - Pénzes Dávid
Akik gátak építése miatt falukat tudnak szó nélkül lerombolni, akik milliókat zavarnak el egy legyintéssel ősi földjeikről, hegyeket vágnak ketté és folyókat terelnek el medrükből, akik megváltoztatják az időjárást, vagy többemeletes szállodát tolnak egészben arrébb, akik az olimpiai megnyitón előre felvett képekkel verik át az egész világot, akik… mindegy, a sor végtelen, a lényeg azonban remélem megvan. Kína bármit megtesz, hogy ez legyen a tökéletes olimpia.

A tökéletes fogalmát azonban éppen nekik kellene a leginkább ismerniük. Az általuk megrajzolt Jin-jang ugyanis nem más, mint a tökéletesség, az egység, a világ maga. E jel tényleg okos. Mert megmutatja, a tökéletesség attól az, hogy van egy szép és egy csúnya egy jó meg egy rossz része. Ezt elvileg évezredek óta tudhatnák a kínaiak, mégis most mintha kihagyna az emlékezetük. Itt minden szép, mindenki boldog, minden fehér, sőt arany – de erről, majd később. Itt „minden nagyon jó, minden nagyon szép, mindennel meg vagyunk elégedve”. De akkor hol van a sötétség?

Megmondom én. Mindenhol, ami nem látszik. Nem látszott az éneklő kislány a megnyitón, mert ő csúnya volt, így eldugták a súgólyuk mélyére. (Képtelen vagyok elhinni, hogy másfélmilliárd emberből nincs olyan, aki szép is és el is tud énekelni egy dalt.) Nem látszik, hogy a világcsúcsot halmozó uszoda medencéje jóval mélyebb mint általában, így a felhajtóérő is nagyobb…

És akkor az aranyakról…

Nem tudni miért, de a tornászok mai versenyén mindenki rontott egy aprócskát, így végül csak a kínai Jang Vej akaszthatta nyakába az aranyérmet, férfi kardvívásban is furcsa módon – mondhatni meglepetésre – kínai sportoló lett a legjobb, súlyemelésben az ismeretlenségből lépet elő a szintén kínai versenyző (a neve teljesen mindegy most) és világcsúccsal lett első.

Furcsa módon kínaiak nyerték a szinkronműugrást is. Aminek még a nevében is benne van, hogy a cél az összehangoltság. Azonban (ahogy a képen is látszik) ez az összhang messze nem volt meg a fiúk közt. Ilyen alapon, akár öten is ugorhatnának egyszerre, a zsűri majd pislog egyet és nyomja, amit kell. Végülis a szobalány is kínai.

Már most 20 aranyérmük van, a második USA előtt akiknek fele ennyi. Véletlen, vagy ez is előre megtervezett, mint az olimpiai megnyitó? Legjobb lenne, minden sportszámban, ahol kínai indulhatott kikiáltani a győztest, majd szépen hazamenni. Sőt, ahol nem indult kínai ott gyorsan előkapni egyet a cilinderből és valahogy felrugdosni a dobogó tetejére. Szerintem megoldható lenne.

A trükkökről…

Volt egy miniszterelnök, aki egyszer azt mondotta: trükkök százaival hoztuk vissza a választásokat. Itt, a kommunista Kínában a trükkök, ahogy fentebb láttuk nem is annyira ritkák, mint a világ demokratikus feléhez sorolt kis közép-európai országban.

A trükk szép szó (akár az útelágazódás), de ha például szájamra mernénk venni helyette a csalás szót, mindjárt máshogy festene az egész. Pestiesen szólva humbug, másként: átverés. Mert akik képesek a megnyitón digitális trükkökkel átverni a palánkon az egész világot, akik képesek olyan katonai arzenált kiépíteni a főváros körül, amilyet, azokról bármit elhiszek.

Például azt, hogy képesek saját honfitársaikat kizárni a lelátókról, és csak azokat engedni be, akik politikailag megbízhatóak. Elhiszem azt is, hogy a Tienanmen téren több az álruhás rendőr, mint kockakő. Akik gond nélkül bántalmaznak külföldi újságírókat – legutóbb egy britet –, akik gyakorlatilag kijárási tilalmat vezettek be a fővárosban, de legalábbis fémdetektoron kell keresztül menni még akkor is, ha egy csikket szeretne az ember kidobni a kukába.

Tökéletes az olimpia. Még a szmog is sorban áll az útlevél ellenőrzésnél. Minden hangyának meg van a maga feladata. Oda megy, ahova a központi akarat parancsolja, hogy aztán mindennek a legvégén izomból és teleszájjal röhöghessen a világ pofájába: látjátok mi vagyunk a legjobbak, mienk a jövő, mi vagyunk a föld legelső nemzete!

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2008. augusztus 14. 16:09
murci csak tuGGYa! mer' murciban is a must-gáz a felhajtó erő. ;) és ha kiforr ő, hát felhajtják egy húzásra a pohárbó'. ;-P
murci
2008. augusztus 14. 14:35
A cikk jó, de hülyeségeket még viccből se írjatok:
"Nem látszik, hogy a világcsúcsot halmozó uszoda medencéje jóval mélyebb mint általában, így a felhajtóérő is nagyobb… "

A felhajtóerő csak a víz sűrűségétől függ, pl ha besózzák, akkor megnő. De a mélység igazán nem hatja meg a víz felszínén úszókat :)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását