2024. április 29. - Péter

A sportban nincs barátság?

Magyar, lengyel – két jó barát … Mindannyian ismerjük annak a rímbe szedett közmondásnak a kezdő sorát, amely a két nép történelmi barátságát hívatott kifejezni. Akárhogy is nézzük, a népi megfigyelés nem mindig igaz.
2008. augusztus 11. hétfő 14:59 - Molnár Miklós
Helyi idő szerint ma hajnalban döntetlent játszott női kézilabda-válogatottunk Brazília ellen. Sajnálatra méltó módon azonban azt kell mondjam, nem a két csapat kiegyenlített küzdelméről fogom megjegyezni ezt a meccset.

A játék

A mérkőzés legelején úgy tűnt, hogy a magyar csapat már a második meccset követően a negyeddöntőben tudhatja magát. Mindez még a félidőben is így volt, hisz a remek játéknak köszönhetően 5 gólos előnnyel mehettek a lányok az öltözőbe (Magyarország – Brazília, 17-12). A második félidőben azonban fordult a kocka. A brazilok változtattak a védekezésen, ami megzavarta hazánk lányait. Nem csak kiegyenlített, hanem a mérkőzés vége előtt mindössze három perccel vezetést is szerzett a dél-amerikai gárda. Szerencsénkre Ferling és Szűcs góljaival visszahoztuk a már veszettnek hitt reményt és ismét az egálnak örülhettünk. De itt még nem volt vége! A brazilok ismét betaláltak, s az egy pont megmentéséhez csak 1 másodpercünk volt. De meg lett! Tomori szabaddobás-gólja betalált, a végeredmény 28-28. Szép volt lányok!



Nekem a játék tetszett, minden elismerésem. Igaz, hibáztunk, nem is keveset. A második félidőben mintha nem is azt a csapatot láttam volna játszani, amelyik nemrég pihenni ment. Azonban az ellenfél játékában is voltak hullámhegyek és hullámvölgyek. A jobb pillanatokat nekünk köszönhetik, mert felhúztuk őket, a rosszabbakat pedig kihasználtuk. De előttük is fejet hajtok, mert nem minden csapat tud felállni és vezetést szerezni több gólos hátrányból. Főleg nem a magyarokkal szemben!

Vendetta?

És ezek után mi az, ami felül tudja múlni a remek mérkőzést? A botrányos játékvezetés. A lengyel bírók kritikán aluli módon irányították a meccset. A második félidőben – amikor többször úgy tűnt, már leáldozott csillagunk – a bírók hihetetlen döntéseinek köszönhetően még siralmasabb lett a helyzet. Már álltam a tévé előtt és nem hittem a szememnek! Akárcsak kommentátor kollégám, aki nem győzte türtőztetni magát, nehogy valami olyat mondjon, amit később megbánhat. De a tény az tény: egyértelműen ellenünk fújtak! Amit a braziloknak megadtak, azt nekünk nem, amit nálunk kiállítással „jutalmaztak”, azt náluk legfeljebb egy szabaddobással. Az utolsó, egyenlítő gólunkat magában rejtő szabálytalanságot is csak nagy nehezen volt hajlandó meglátni a játékvezető. Jobb helyeken 5 másodperccel hamarabb fújják le, ha nem engedik az ellenfelet a labdához, pedig az övé lenne …



De kérdem én: mivel érdemeltük ki ezt a bánásmódot? Talán a 2007-es októberi barátságos futballmérkőzésünkkel? Tavaly ősszel október idusán játszottunk a lengyel nemzeti tizeneggyel. Akkor egy 20 éves átkot sikerült Várhidi csapatának megtörnie. Ez előtt utoljára 1987-ben sikerült diadalt aratni a polák együttes felett. Az 5-3-ra megnyert EB-selejtező után csak hetedszerre sikerült ismét győzelemre váltani a lehetőséget.

Az is elképzelhető ám, hogy nem ez a „tét nélküli” futballmeccs volt az ellenszenv kiváltó oka.
2007. decemberében is borsot törtünk a lengyelek orra alá. Akkor még a sportág is megegyezett: a női kézilabda-világbajnokság középdöntőjében 28-26-ra győztük le „barátainkat”.

Előre tovább a rögös úton

Szerencsére ezen az akadályon is átkeltünk, reméljük innentől már sima az út az aranyéremig.
Eközben pedig ne feledkezzünk meg a már elért és még előttünk álló sikerekről sem! Hajrá Magyarok!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását