2024. április 26. - Ervin

"Csak a saját hibáimból tudok tanulni"

Utcai könyvárusként kezdte, most azt tervezi, hogy két év múlva a román piac vezető ereje legyen a cége. Könyv, bor, foci – mindegyikben otthon van, és csak ritkán hibázik. Matyi Dezsővel, az Alexandra Könyvkiadó vezetőjével beszélgettünk.
2008. augusztus 13. szerda 10:30 - Szalay Gergely
Nem volt egyszerű megszervezni az interjút: ennyi elfoglaltsága van?

Jó kérdés. Milyen választ vár rá?

Részleteket leginkább. Alexandra kiadó, borfalu, focicsapat, romániai terjeszkedés – melyik viszi az idejét?

Ezek mind. Kétségtelenül nem az idővel állok a legjobban.

Lehet tudni, melyik a legfontosabb?

Mindegyik: Románia, az Alexandra, a PMFC, a bor – mindegyikkel foglalkozni kell.

És az Európai Kulturális Főváros-projekt?

Abban már nem veszek részt.

Összefügg ez a borfalu tervének meghiúsulásával?

Nem, nincs összefüggés. Az EKF-hez hasonló projektekben akkor tud az ember közreműködni, ha erre igény is van a szervezők részéről. Itt viszont elég zártkörűen zajlanak a dolgok. Az illetékesek adottak, ők teszik a dolgukat. Nem látom annak jelét, hogy külső segítségre igényt tartanának.

Az utóbbi időben számos helyen merültek fel aggályok a Kulturális Főváros helyzetét illetően. Ön helyben is van, a kulturális menedzsmenthez is ért: hogy látja a helyzetet? Minden megvalósulhat, amit annak idején a pályázat készítői elterveztek, valami megvalósulhat ezek közül, vagy semmi sem?

Az alapvető probléma az, hogy a Kulturális Fővárost a 2010-re elkészítendő építkezésekkel és infrastrukturális fejlesztésekkel szokás azonosítani. Az tisztán látszik, hogy több épület nem készül el időben. Ám szerintem 2010 nem ezekről szól, hanem a programokról. Amiket még most is meg lehet szervezni, ha erre van akarat. Jobb lenne a helyzet, ha nem így állnánk, és nem csak arról szólnának a hírek, hogy mi nem valósul meg – ez nem utolsó sorban kommunikációs probléma. A fejlesztésekkel elkészülnek addigra, így egy nagyon szép Pécset láthat majd az idelátogató. A maradék két év pedig elég lehet a programok megszervezésére. Nekem itt lehet szerepem: hozok én is programokat, hoznak majd mások is. Ha nem is az EKF-keretből, de EKF-programként. Jó lesz ez, nem kell aggódni.

Új ember a csapatnál
Matyi Dezső, az Alexandra Könyvkiadó tulajdonosa ötvenmillió forintos tőkeemeléssel egyik cége, a Sorvezető Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. révén 90,2 százalékkal többségi tulajdont szerzett a Pécsi MFC NB II-es labdarúgócsapatát működtető kft-ben.
A klubot üzemeltető vállalkozás részvényeinek többségét eddig birtokló pécsi önkormányzat nem lép ki a klub támogatásából, de annak formáját a jövő év elején újratárgyalja. A tulajdonosi szerkezet megváltozását csütörtök éjszaka szavazta meg a pécsi közgyűlés, pénteken délután pedig rábólintott a PMFC taggyűlése is. Az új felállás szerint a főtulajdonosnak 90,2, az önkormányzatnak 5,25, a PMFC sportegyesületnek pedig 4,55 százaléknyi tulajdonrésze van.
A taggyűlést követően az elnökségi ülésen Matyi Dezsőt megválasztották elnöknek, a labdarúgócsapatot működtető kft. ügyvezetője pedig Rabi Csaba lett.
Matyi Dezső tervei között szerepel, hogy a felnőtt csapat minél előbb visszajusson az NB I-be. A cél elérése érdekében a téli szünetben már öt játékostól meg is váltak, helyettük újak érkezése várható. Az új többségi tulajdonos szeretné, ha az utánpótlás-nevelés is újra méltó helyre kerülne.
(MTI)
Ilyesmi lenne a megdöccent borfalu is?

A borfaluval kapcsolatban van egy súlyos félreértés: ez nem az Európai Kulturális Fővárostól függő elképzelés. Szerettük volna 2010 februárjában átadni, és így egyfajta menekülési helyszínként is szolgálhatott volna. Ezen a területen ugyanis bármilyen programot meg lehetett volna tartani, aminek a tervezett helyszínével gond van. 2010-re ez nem készül el, csak egy-két évvel később. De ettől függetlenül marad, hosszú távú terveim vannak vele. Most sem én járok igazán rosszul, hanem a város.

Mi az, ami miatt ennyire fontos ez a terv?

Érdemes tisztázni, hogy ez nem egy egyszerű borskanzen. Egyedi és világszínvonalú valami lesz – miért ne bíznék a sikerében? Olyan valamit szeretnénk teremteni, amilyen egész Magyarországon nincs – talán nagyképűen hangzik, de ezzel egyedülálló turisztikai látványosságot hozunk Pécsre.

Ha lát benne fantáziát – azt mindenki (még azok is, akik nem kedvelik) elismeri, hogy Ön igen tehetséges, vagy szerencsés – mit gondol: tehetség vagy szerencse?

Nincs szerencse. Nem akarok ezoterikus dolgokba belemenni, de valahogy így lehet megfogalmazni a dolgot: a szerencsének van szerepe a sikereimben, szerencse viszont nem létezik. Az egész alapja annyi, hogy dolgozni kell. Ilyen egyszerű.

Valószínűleg így lesz ez Romániában is. Hogy állnak az ottani munkálatok?

Szeptember 17-én nyit az első üzletünk, 11 aláírt szerződésünk van. Két éven belül totális piacvezető szerepre számíthatunk.

Mekkora az általános igény az olvasnivalóra? Az Alexandra megmutatta, hogy tudunk olvasni, ha akarunk, de keletibb területekkel kapcsolatban olykor csúnya előítéletek élnek bennünk.

Ezeket kell elfelejteni. Románia lakossága két és félszerese Magyarországnak, legalább akkorák a történelmi hagyományok, mint itt, harmadakkora könyvpiaccal, mint a hazai. Ez jó lehetőségeket jelenthet, ha ezeket az előítéleteket nem vesszük figyelembe. Az olvasói szokások ott azért nem alakultak még ki, mert náluk jóval később zajlott le a rendszerváltás, és a könyvpiac sem tudott kiépülni. Az a magabiztosság, olvasói igényesség, ami nálunk adott, ott még nem jött létre. Ez a robbanás még csak most következik – ezért is nagyon izgalmas a helyzet. Abban kell úttörő
szerepet vállalnunk, hogy az olvasási kultúra kialakuljon.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását