2024. május 5. - Györgyi

Külfüldiek a Szigeten

A fesztivál első napjának tapasztalatai alapján igazolódni látszik az évek óta tartó tendencia: a Sziget nemzetközivé lett. Az MTI által megkérdezett külföldi látogatók szinte mindegyike kiemelte az öt napos rendezvénysorozat "kozmopolita, laza" hangulatá
2008. augusztus 13. szerda 20:38 - Hírextra
A Nagyszínpad mögötti Nemzetek sugárútján 46 ország zászlaja lobog, azaz ennyi országból jöttek fellépők vagy látogatók a Szigetre, többek között Albániából, Chiléből, Jamaikából, Maliból, Örményországból, Svédországból vagy Tunéziából. A szervezők hozzáteszik, aki nem látja a saját népe lobogóját, jelentkezzen, így a lista a fesztivál végére valószínűleg bővülni fog.

Noha a Nemzetek sugárútján nincs japán zászló, az MTI tudósítója találkozott a távol-keleti országból érkezett látogatókkal. A fiatal pár elmondása szerint egy nyári cserediákprogrammal érkezett, és már körülnézett Budapesten, de ellátogattak a Balatonra is.

A megkérdezett külföldiek közül egyedül a japán pár nem alszik a Hajógyári-szigeten, a többiek mind a sátrazást választották.

Nem jellemző egyébként, hogy a fesztiválra érkező külföldiek sok időt szánnának az ország megismerésére, inkább csak Budapesten néznek meg egy-két nevezetességet érkezés után vagy indulás előtt. "A magyar lányok érdekesebbek" - jegyezte meg néhány Vicenzából érkezett olasz fiatal.

Az itáliai vendégekre a szervezők külön is gondoltak: bár az ismerkedésben nem nyújtanak segítséget, de az olaszok külön kasszánál vehetik át otthonról már megrendelt jegyeiket. "Az olasz jegyterjesztők kérték, hogy az ügyfeleik saját pénztárnál kapják meg belépőiket" - indokolta a speciális konténer felállítását Vető Viktória, a Sziget sajtófőnöke.

"Egyértelműen a franciák vannak a legtöbben" - vélekedett a Tourinform egyik pultosa, majd hozzátette, rengeteg német, olasz és meglepően sok holland vendég is meglátogatja őket, hogy Budapestről szóló prospektusokhoz jusson.

A vállalkozóbb kedvű külföldieket várja a Balassi Intézet Tanulj meg magyarul! magyar nyelvi elsősegélysátra. Mint a sátorban dolgozó magyartanárok elmondták, a betérők igény szerint néhány perces, de akár egy-másfél órás leckéket is vehetnek, és a tapasztalatok szerint a többség valóban többre is kíváncsi, mint a sör magyar nevére.

"Azért jó a Sziget, mert mindenféle stílusú zenét meg lehet itt találni, míg a német fesztiválokat általában tematikusan, egy-egy stílus jegyében szervezik" - indokolta két fiatal, miért utazott már másodszor Budapestre Baden-Badenből. Hozzátették, az árak is alacsonyabbak, mint Németországban, bár nem olyan jelentős mértékben, hogy emiatt érdemes lenne a magyar rendezvény mellett dönteni.

Egy holland lánynak más tetszett meg a Szigetben: "Dániában, a roskildei fesztiválon voltam nemrég, de itt sokkal lazább a hangulat. És persze jobb az idő" - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását