2024. május 3. - Tímea, Irma

A férfiakat is védi a zselé

A gél, amelyet azzal a céllal fejlesztenek, hogy használatával a nők védekezhessenek a HIV-fertőzés ellen, legalább annyira, vagy még inkább védi a férfiakat - állítják amerikai és ausztrál kutatók.
2008. július 9. szerda 12:05 - Hírextra
Több olyan vírusölő hatású gél fejlesztése zajlik világszerte, amelyek a hüvelyben alkalmazva védhetnek a HIV-fertőzéstől. Sally Blower kaliforniai és David Wilson ausztrál kutatók számítógépes modelljükkel azt vizsgálták, hogy egy ilyen, valóban hatékony gél hogyan csökkentené a nők, és hogyan a férfiak fertőzési kockázatát.

A kutatók matematikai modellel alátámasztott elmélete szerint, ha a vírus mégis bejut a hüvely falán keresztül egy nő szervezetébe, akkor mutálódhat és ellenállóvá válhat a további kezelésekkel szemben.

A modell kialakításánál a kutatók figyelembe vették, hogy a vírusölők hatékonysága nem 100 százalékos, és esetenként a használatáról is elfeledkezhet a védekezni kívánó nő, így előfordulhatnak fertőzések a gél alkalmazása mellett is.

A gyógyszerekkel szemben rezisztenssé vált HIV-vírus kisebb eséllyel kerül át egyik emberről a másikra, így a megfertőződött nők férfi partnerei védettek lehetnek - írják a kutatók az amerikai Proceedengs of the National Academy of Sciences című tudományos folyóiratban.

A 33 millió HIV-fertőzött többsége Afrikában él, 61 százalékuk nő, akiket férjük, vagy férfi szexuális partnerük fertőzött meg. Az óvszerhasználat gyakori elutasítása miatt a nőknek egyéni védelemre lenne szükségük, amelyet egy ilyen mikrobicid hatású géllel elérhetnének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását