2024. április 25. - Márk

Meditatív AIDS-kezelés

A meditálás akár néhány hét alatt is lelassíthatja az AIDS-folyamat súlyosbodását - állítják kutatók, akik a kedvező hatást az immunrendszer erősödésével magyarázzák. Amennyiben eredményeiket nagyobb vizsgálatok is alátámasztják, egy olcsó módszer áll maj
2008. július 27. vasárnap 17:10 - Hírextra
A UCLA (University of California Los Angeles) kutatócsoportja 67 HIV-pozitív önkéntest vont be a vizsgálatba. Közülük 48 részben vagy teljes egészében végigcsinált egy stresszoldó, úgynevezett teljes tudatosságra épülő meditációs programot, amelynek során a résztvevők megtanulták, hogy nyitottan éljék meg a jelent, nem gondolva a múltra, s nem aggódva a jövő miatt.

"A résztvevőknek általában stresszel terhes az élete - többségük afroamerikai, meleg, munkanélküli" - írták a kutatók a vizsgálat eredményeit összefoglaló tanulmányukban, amely a Brain Behavior, and Immuníty című szaklapban látott napvilágot.

A kéthónapos meditációs program heti kétórás foglalkozásokat, egynapos visszavonult meditációt és naponkénti otthoni gyakorlást tartalmazott. A program előtt és után ellenőrizték a résztvevőknél az úgynevezett CD4 sejtszámot, amely megmutatja, hogy milyen állapotban van a szervezet immunrendszere. HIV-fertőzötteknél tájékoztatást ad a fertőzés mértékéről, segít a szövődmények és további fertőzések kockázatának becslésében, és e mutató alapján nyomon követhető a kezelés hatékonysága is.

Mint kiderült, minél többet meditáltak a résztvevők, annál magasabb volt esetükben a CD4 sejtszám.

"A HIV-hordozók szervezete jól reagált a meditációra, ráadásul a résztvevők valóban élvezték a foglalkozásokat. A módszer kiegészítésként alkalmazható a gyógyszeres kezelés mellett" - hangsúlyozta a vizsgálatot irányító David Creswell, aki szerint nem egészen világos, hogy miként fejti ki hatását a meditálás.

"Közismert, hogy a stressz növeli a vírusszámot. A meditálás vagy közvetlenül a CD4 sejtszámot növeli, vagy segít elnyomni a vírust" - magyarázta a tudós.

David Creswell meggyőződése szerint a program nem csupán a HIV-vírushordozók esetében lehet hatékony: sikerrel alkalmazhatják más fertőzéseknél, de az élet minden területén hasznos lehet.

"A HIV-hordozókat különösen sok stressz éri, ezek az emberek többnyire társadalom perifériáján tengődnek. Ugyanakkor a középosztálybelieket is napi szinten sok stressz éri" - hangsúlyozta David Creswell.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását