2024. április 23. - Béla

Vízilabdalabda

A magyarok vízilabdájától ments meg, uram minket! – mondhatták már az első negyed közepén a görögök. Posszeidon, az olimposziak tengerura vagy kedvenc iszapillatú moszatágyán szunyókált, vagy egy mélytengeri árokban bulizott a sellőlányokkal, mert n
2008. augusztus 12. kedd 17:07 - Pénzes Dávid
Görögország és Magyarországország. Meg vízilabdalabda! Végre van miért nézni a sípládát! Meg felkelni a koránreggelben. A szélesvállú magyar legények úgy elpáholták Zeusz mediterrán népét, mintha legalábbis nem az ő vizeikben született volna Posszeidon, a haragvó tengeristen. A vizekből felemelkedő szigonyos főfickó vízilabdás rokonait a legföljebb vasvillás felmenőkkel rendelkező Puszta Népe tanította meg, hogyan is kell uralni a vizet.

Pedig a vízilabda oly mérhetetlenül egyszerű sport. Nem is értem szegény görög fetapusztítók miért nem sajátították el eddig a szabályait. Először is kell hozzá egy emberrel töltött kapu. Na, itt volt az első hiba. A görög kapusnál szerintem Szávay Ági is jobban védett volna – teniszütő nélkül is. Az a szegény ember csak hadonászott, mint madárijesztő a varjak ellen, körülbelül olyan hatékonysággal. Többször találhatta volna meg a kínai kommunista párt kiadványaiban a demokrácia szót, mint a felé tartó labda pontos helyét. Ha voltak halász ősei, most hasznát vehette a genetikus emlékezetnek: a hálóból precízen sűrűn kellett kibogoznia a játékszert.

Persze nem minden az ő hibája. Honfitársaink olyan össztűz alatt tartották a kapuját, akár Tróját Agamemnón hadserege. Igaz ott görög ment görög ellen – és végül nyert a ravaszság. A pekingi vizeskocka nagy dézsájában szó sem volt erről. Nyílt és totális bogyódömping érte a spártai harcosok leszármazottait, akik hamar rájöttek, ez így nem mehet tovább. Pedig ment. Mint a vízfolyás Kásás Tomi izmain.

Aztán kell még ehhez a sporthoz némi úszás-tudás. Ahhoz ugyanis, hogy haladni tudjon az ember a vízben – mert, hogy evolúciója már millió évekkel ezelőtt a szárazföldre kényszerítette – bizony ez a legjobb módszer (hacsak nincs motorcsónakunk, de az nem ér.). Na jó, a görög barátaink sem süllyedtek el a medence zajló habjaiban, de egyik negyedben sem tudták elhozni a labdát előlünk, és úgy egészében semmiféle vízmozgásban nem voltak versenyben. Aztán ahhoz is kell úszni tudni, hogy ilyen nagy verést valahogy meg-ússzanak. Nem sikerült.

A vicc az egészben, hogy nálunk senki sem volt legjobb. A vízbecsobbanó tizenkét fiú közül csupán kettő nem dobott gólt. Mindenki más beköszönt Hellasz gyenge védművei mögé. Ez azért bíztató, mert ha például Görbicz nem hozza magát, akkor a kézislányok igencsak nyögvenyelősen tudnak győzelmet kicsikarni. A vizes fiúknál ez nem áll fönn. Szegény görögök. Ha Benedek Tibire váltottak, Varga Daninak sült el a keze, ha Molnár Tamást préselték víz alá, akkor Biros Peti lőtte keresztül az egész kínai fővárost.

Ha tudunk így játszani, akkor meg!? Ugye értik... Akkor ezt kell és le van a gond. Nem kell itt hagyni, hogy mindenféle fürdőgatyás fazon, amolyan pszeudóizmos figurácska gólokat dobáljon szent hálónkba. Tapossák csak a vizet, megy egymás lábujját négyszer hét percig, ahol akarják, mi addig megoldjuk az eredményjelző fényeit.

Posszeidon, ha létezne, a meccs után könnyeivel megtölthetné az Égei-tenger egész medencéjét… igaz, már amúgy is tele van rengeteg sós vízzel. Ha viszont istenpajtás nem létezik, akkor pedig bánata sincs. Csak szegény görögöknek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását