2024. április 29. - Péter

Fidesz: mérsékelni kell a gázáremelés hatásait

A Fidesz azonnali döntést vár a kormánytól az ősszel várható gázáremelés hatásainak mérséklésére - erről László Tamás, a Fidesz szakpolitikusa beszélt hétfőn az MTI-nek.
2008. augusztus 11. hétfő 16:05 - Hírextra
A politikus hangsúlyozta: megdöbbentő, hogy a kormányszóvivő semmitmondó választ adott a gázáremelés mértékére vonatkozó kérdésre; csodálkoznak azon, hogy a kormány nem hoz azonnali döntéseket ebben az ügyben.

A Napi Gazdaság információi szerint Magyar Energia Hivatal (MEH) 11 százalékos kisfogyasztói földgázáremelést tart indokoltnak október 1-jétől; ugyanakkor a hivatal számolt egy "visszafogott" változattal is, amelyben 9,9 százalékos emelés szerepel.

Daróczi Dávid kormányszóvivő hétfői sajtótájékoztatóján erről azt mondta: a gázár-emelés mértékét a Magyar Energiahivatal ajánlása alapján a szakminiszter hirdeti ki, az emelés mértékéről nem tud a kormány. A Magyar Energiahivatal nem kommentálta sajtóhírt, a kormányszóvivő pedig arra emlékeztetett, hogy a hivatal a szaktárcának, és nem a kormánynak küldi meg árjavaslatát.

A fideszes képviselő ugyanakkor úgy vélte: nem szerencsés a kormány ilyen hozzáállása, miközben a nemzeti kormányok számtalan módszert dolgoznak ki, hogy enyhítsék az energiahordozók áremelkedésének hatásait.

Mint mondta, a szociális tarifáktól kezdve, az adó- és áfacsökkentésen át, sok olyan megoldás van, amivel mérsékelni lehet az áremelkedést, hogy ennek hatásai ne zúduljanak akadálytalanul lakosságra. Hozzátette: a gázáremelést biztosan távhődíjemelés is követi majd, ami a lakótelepen élőket érinti hátrányosan.

László Tamás emlékeztetett arra, hogy a Fidesz javaslata a távhő áfáját csökkentené 20 százalékról 5 százalékra, ami az ellenzéki párt szerint nagyon hatásos eszköz lehet az áremelés mérséklésére. A politikus szerint a gáz esetében is ez lehet a megoldás. Utalt arra is, hogy szociális tarifa ugyan Magyarországon is van, de a kormány 180 milliárdról 81 milliárdra csökkentette gázárkompenzációt.

A fideszes képviselő arra figyelmeztetett, hogy a gáz- és a távhődíj emelkedésével szemben a lakosság egyes rétegei teljesen védtelenek, egyszerűen nem tudnak elviselni több árnövekedést, tekintettel arra, hogy az idén eddig mintegy 40 százalékkal emelkedett a gáz ára.

A politikus arról is beszélt, hogy a panelprogram - a kormány ígéreteivel szemben - lassult, hiszen 2007-ben, amikor a legnagyobb, 50 százalékos távhődíj emelés volt, egyáltalán nem is volt pályázat, a 2008-as 10 milliárd forint háromnegyedét pedig korábbi pályázatokra költik el.

Szerinte nem állja meg a helyét Daróczi Dávid kormányszóvivő azon állítása, miszerint a fideszes vezetésű városok nem pályáznak, és ezzel megkárosítják a lakótelepeken élőket. A fideszes vezetésű városok igenis szívügyüknek tartják a panelprogramban való részvételét, és jelentős forrásokat szánnak erre - tette hozzá László Tamás, aki példaként hozta Várpalotát, ahol 100 millió forintért hét társasházat támogatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását