2024. május 20. - Bernát, Felícia

Kiss Tibor a Pécs Holding Zrt. élén

A pécsi közgyűlés zárt ülésen Kiss Tibort, a pécsi hulladékgazdálkodási cég, a Biokom Kft. ügyvezetőjét nevezte ki a baranyai megyeszékhely vagyonkezelő cége, a Pécs Holding Zrt. élére.
2009. szeptember 10. csütörtök 17:30 - HírExtra
Az MTI információi szerint a korábbi vezérigazgató, Varga Péter menesztése után kiírt pályázatra tizenkilencen jelentkeztek. A tendert azonban csütörtökön érvénytelenítette a pécsi közgyűlés, és egyben megszüntette dr. Varga Józsefné ideiglenesen kinevezett vezérigazgató megbízását. Ehelyett a testület Kiss Tibort nevezte ki kirendeléssel cégvezetőnek, szeptember 15-től 2010. december 31-ig. A szakember a döntés értelmében külön díjazásban, valamint prémiumban nem részesül, cégkocsit sem kap, tehát marad a Biokomnál eddig kapott bérezése, és továbbra is a Biokom Kft. ügyvezetője marad.

A közgyűlés egyúttal megszüntette a Pécs Holding Zrt.-nél a vezérigazgatói tisztséget, a társaságot cégvezető irányítja a továbbiakban. Kiss Tibor a Biokom Kft.-nél betöltött ügyvezetői posztja mellett - törvényi előírás szerint - nem tölthet be vezérigazgatói státuszt, ezért döntöttek a cégvezetői kinevezés mellett. Kiss Tibor az MTI megkeresésére annyit közölt: egyelőre nem nyilatkozik kinevezéséről, Páva Zsolt (Fidesz) polgármester kérésére pénteken tájékoztatja a sajtót. Varga Pétert Páva Zsolt polgármester kezdeményezésére július 16-án menesztette a város közgyűlése. A vezetőtől rendkívüli felmondással váltak meg.

A polgármester szerint Varga Pétert felelősség terheli azért, hogy az általa irányított Pécs Holding Zrt. 51 és a Mecsekbusz Kft. 49 százalékos tulajdonában lévő helyi busztársaság, a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. a közelmúltban nettó 2,2 milliárd forintért eladta mintegy 170 buszból álló járműparkját a PK Zrt. és az LL Bus Kft. által létrehozott PK Busrent Kft.-nek. "Ezzel pedig Pécs elvesztette vagyonának jelentős részét" - mondta. A buszeladási botrány június elején robbant ki. Napvilágra került, hogy a járművek egy része könyv szerinti értéken, a többi pedig 500-600 ezer forint közötti összegekért cserélt gazdát.

A PK Zrt. azóta 1,2 millió forint havi bérleti díjat fizet a buszok darabjáért, és 10 évre egy összegben nettó 2 milliárd forint rendelkezésre állási díjat fizetett a vevőnek. Az ügyben Páva Zsolt feljelentést is tett, a rendőrség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt nyomoz. Varga Péter egykori vezérigazgató is bírósághoz fordult, az MTI úgy értesült, hogy Varga Péter - aki az eljárás végéig nem akar nyilatkozni - azt kéri, helyezzék vissza korábbi pozíciójába, a holding élére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását