2024. április 27. - Zita

Felrobban a Kaukázus?

Az olimpiai versenyek árnyékában, a világ egy közelebb eső részén valódi harcok indultak: a Kaukázusban háború kezdődött. Grúzia előző hét végén megtámadta Dél-Oszétiát. Az orosz csapatok nagy számban érkeztek a térségbe és visszaszorították a grúz erőket
2008. augusztus 11. hétfő 15:09 - Pénzes Dávid
A történet bonyolult. Grúzia területén két olyan állam is megalakult, ami megelőlegezi a Kaukázusi konfliktushelyzetet. Abházia és Dél-Oszétia. Utóbbi 1991-ben nyilvánította ki függetlenségét Grúziától, amit egyelőre egyetlen kormány sem ismert el. Még a Dél-Oszétiát majdnem minden szinten támogató Oroszország sem, aki arra való hivatkozással áll mögöttük hogy többségük orosz állampolgár. A dél-oszétok az orosz területen fekvő Észak-Oszétiához szeretnének csatlakozni, ám úgy tűnik, ebben a kérdésben nem lelnek partnerre.

BTC
A vezeték geopolitikai előnye európai szempontból, hogy elkerüli Oroszországot. Az 1768 km hosszú vezetéken naponta százezer tonnánál is több olaj halad át, a világ kőolajszükségletének másfél százalékát szállítja. Üzemeltetője a BP és a török Botas. A vezeték helyreállítása előreláthatólag több hétbe fog telni. A Kaszpi-tenger mellékéről egy másik kőolajvezeték, a Barátság is szállít nyersanyagot.
A grúz állam sosem nézte jó szemmel a területéből önhatalmúlag kiválni kívánó Dél-Oszétiát. Ez kiújuló harcokat eredményezett, aminek nyomán több százezer grúzt üldöztek el otthonaikból, és ezrek haltak meg. Grúzia a támadást azzal indokolta, hogy orosz csapatmozgást észleltek, majd Szaakasvili elnök úgy fogalmazott „Moszkva el akarja söpörni Grúziát.” Tény, hogy a másik Oroszország által támogatott területen, Abháziában is kiújultak a harcok. Itt a stratégiailag fontos Kodori-szorost akarja Moszkva az ellenőrzése alá vonni, elűzve onnan a grúzokat.

Eközben a nemzetközi diplomácia mintha zavarban lenne. Grúzia mint NATO-tagságra áhítozó állam leendő partnereit nehéz helyzetbe hozta. A katonai szövetség nem mer nyíltan állást foglalni az ügyben. Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár lényegében csak az azonnali tűzszünetre szólította fel a feleket. Az Egyesült Államok sem sokat tudott hozzátenni: egyrészt nyomás alá helyezték Szaakasvilit, hogy próbálja diplomáciai úton rendezni a helyzetet. Erre jelenleg azonban kicsi az esély. Az USA Oroszországot is figyelmeztette, következményei lesznek az orosz agressziónak. Bush elnök szerint Dél-Oszétián kívül nem lehetne bombázni Grúziát.



Minden mögött ott az olaj

A kaukázusi helyzet jelentőségét nem szabad lebecsülni. A közel 15 éve fennálló megoldatlan helyzet csak hamu alatti parázs volt. Most látszólag Grúzia öntött rá olajat. Ám épp az olaj az, ami ezt a gondolatot megkérdőjelezheti. Oroszország ugyanis az utóbbi hónapokban soha nem látott mértékben vetette bele magát a világpolitikába és ami még lényegesebb, a Kaukázus szénhidrogén-készletének megszerzéséért folyó versenybe. Célja, hogy a térség földgáz és kőolajvagyonát ő szállíthassa Európába.

A kurd pénzek
A külügyi szakértők teljesen kizártnak tartják, hogy a kurd fegyvereseket Oroszország használná fel gazdaságpolitikai – vagy bármilyen egyéb – célokra. A kurdok pénzügyi hátterét az Európában – főként Németországban – dolgozó gazdag kurdok teremtik meg, de jelentős bevételeik vannak, a három ország (Törökország, Irak, Irán) között folyó csempészetből.
Ez különösen akkor érdekes, ha egybevetjük egy a Törökországban történt csütörtöki akcióval. A kurd szeparatista mozgalom (PKK) azon a napon robbantotta fel a Baku-Tbiliszi-Ceyhan (BTC) kőolajvezetéket. Ezzel előreláthatólag hetekre megbénították Közép-Ázsiából Európába érkező olajszállítást.

Ez azért különösen érdekes, mert az olajat így másfelé kell elszállítani, méghozzá épp Grúzián keresztül. Az azerbajdzsáni kőolaj vagy a Fekete-tengeri orosz kikötőkbe kerül egy régi vezeték segítségével, vagy egy szintén szovjet időkben épült másik vezetéken jut a grúz Supsa kikötőjébe. Szóba jöhet még a vasúti szállítás szintén a grúz kikötőig. Ám ezek egyrészt jóval költségesebbek a BTC-n való szállításhoz képest, másrészt a fekete-tengeri orosz flotta blokád alá vette a grúz kikötőt. Így gyakorlatilag mindkét olyan útvonal, mely nem Oroszországból hozza az olajat, ha ideiglenesen is, de lezárult.

Ukrajna is beszáll?

A válság szélesedését jelzi, hogy a Grúzia mellett szintén NATO-tagságra vágyó Ukrajna azon gondolkozik, hogy a Szevasztopolnál lévő orosz haditengerészeti támaszpontot blokád alá veszi. Úgy tűnik, a nemzetközi közösség is csak kapkodva követi az eseményeket. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa gyakorlatilag döntésképtelen. Nehéz idők jönnek a diplomatákra, és még nehezebbek a grúz, abház, és dél-oszét lakosokra.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Csermanek János
2008. augusztus 12. 05:21
És mi a véleményed Szakállas Viliről?
liberal1
2008. augusztus 11. 19:10
Ha én Oroszországot papírtigrisnek nézném, attól még jó lehetnék magyar értelmiséginek, de nem lehetnék jó Grúzia elnökének. Az utóbbi Szaakasvilire is érvényes.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását