2024. április 25. - Márk

Újabb gyárbezárások!

Beruházási stoppal, gyárbezárásokkal, termelés-viszafogással, ennél fogva a káros anyagok kibocsátásának csökkentésével igyekeznek jobbá tenni Peking levegőjét a kínai környezetvédelmi hatóságok kevesebb, mint négy hónappal a nyári olimpia előtt.
2008. április 14. hétfő 16:10 - Hírextra

A "tisztasági program" egyes lépéseit hétfőn jelentették be, az érintett építkezéseken a munkát július 20-tól szeptember 20-ig szüneteltetik, a környezetet különösen súlyosan szennyező 19 vállalat, köztük vegyi, cement- és acélipari gyáróriások számára pedig a mérgezőanyag-kibocsátás 30 százalékos csökkentését írták elő.

A lépések elengedhetetlenek ahhoz, hogy bizonyos versenyek egyáltalán megrendezhetők legyenek. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábban már jelezte, hogy ha kellőképpen nem javul a levegő minősége, bizonyos - időben egy óránál hosszabb - sporteseményeket elhalaszthatnak.
A megszorítások érintik a nagyobb gáztelepeket, olajraktárakat, veszélyes anyagokat szállító kamionokat is, és külön rendelkezésekkel akarják rászorítani a vállalatokat, hogy megfelelő védelmi technológiát, különböző szűrőrendszereket alkalmazva gátolják meg a levegő szennyezését. Ideiglenesen betiltják például a káros összetevőket tartalmazó spray-k, festékek használatát az ötkarikás játékok idején.

A gyárak működésének szabályozásán túl az olimpiai játékok alatt - augusztus 8. és 24. között - a kínai főváros csaknem 3 és fél millió járművének fele nem közlekedhet majd.

Öt Peking környéki tartomány gyáraira is kiterjesztik a megszorításokat, lesznek átmeneti gyárbezárások ezekben a térségekben is, mivel a főváros bizonyítottan a világ legszennyezettebb települései közé tartozik. A WHO, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete adatai szerint például a szénmonoxiddal, a kéndioxiddal és a nitrogéndioxiddal telített pekingi szmogos ködfátyol ötször annyi mérgezőanyagot tartalmaz, mint amennyit a nemzetközi szabvány megenged.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását