2024. április 24. - György

Megvan a világ legszennyezettebb helye

A világ legszennyezettebb helye az azerbajdzsáni Szumgajt városa - ezt állítja a Science et Avenir című francia tudományos havilap internetes oldala szerint egy amerikai szervezet, a Blacksmith Institute.
2008. augusztus 10. vasárnap 07:38 - Hírextra

A New York-i székhelyű, környezetvédelemmel foglalkozó szervezet az értékeléshez egy pontozási rendszert dolgozott ki, amelyben leginkább azt vették figyelembe, hogy a szennyezés milyen hatást gyakorol az emberek, s főként a gyermekek egészségére.


Szumgajt Azerbajdzsán harmadik legnagyobb települése. A Szovjetunió annak idején nagy vegyiüzemeket (köztük növényvédőszer-gyártó cégeket), valamint alumíniumkohászati gyárakat telepített ide, s ezek a város "fénykorában" évente 70-120 ezer tonna veszélyes anyagot bocsátottak a légkörbe. Az üzemeknek ma már csak 20 százaléka működik, de a város 275 ezer lakosa így is súlyos árat fizetett mindezért.


A rákos esetek gyakorisága az ország többi körzetének eredményeiből számolt átlagnál 22-51 százalékkal magasabb, gyakoriak a halvaszületések, jelentős a koraszülött csecsemők, illetve a genetikai deformációval született gyerek száma. A városra pedig továbbra is jellemző a kezeletlen ipari szennyvíz, a higannyal fertőzött talaj, a szennyezett levegő, s az ellenőrizetlen vegyianyag-lerakatok sora.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását