2024. április 29. - Péter

Boldog születésnapot Bozsik Yvette

Már tizenhét évesen független avantgárd produkciókat készített a magyar táncművészet egyik legizgalmasabb alakja, a most negyven éves Bozsik Yvette Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, érdemes művész.
2008. augusztus 10. vasárnap 09:59 - Hírextra
Szolnokon született 1968. augusztus 11-én. 1978-tól az Állami Balettintézet növendékeként klasszikus balettet tanult, majd 1988-ban elvégezte a Művészképző Iskolát is. Miután 1986-ban megismerkedett Árvai György képzőművésszel, közösen megalakították a Természetes Vészek Kollektívát, amelynek különleges performanszaival a világ számos pontjára eljutottak. Pályája indulására a kettősség jellemző, hiszen közben még évekig fellépett a Fővárosi Operettszínházban is a balettcsoport vezető táncosaként.

1992-ben kivált a Kollektívából és a Szegedi Balett számára kezdett egyfelvonásosokat koreografálni. 1993 óta a Katona József Színház mozgástervezője. Ebben az évben alakította meg önálló csoportját, a Bozsik Yvette Társulatot, amellyel a későbbiekben egyre nagyobb sikereket ért el. Egyéni látásmódját, tabutémákat feszegető, sokszor provokatív, felkavaró és gondolkodásra késztető produkcióit külföldön hamarabb fogadta el a közönség és a szakma, mint Magyarországon, de mára már a nevével fémjelzett, különleges technikát igénylő, expresszív mozgásokkal tarkított előadások itthon is vonzzák a nézőket.

Többször is dolgozott koprodukciókban francia, svájci és angol táncosokkal. Számos külföldi és hazai díja tulajdonosa: háromszor ítélték neki az Edinburgh-i Fesztivál Nemzetközi Kritikusi Díját és megkapta az Independent valamint a The Herald című lapok különdíjait is. 2003 óta a Francia Nemzeti Érdemrend Irodalmi és Művészeti Lovagkeresztje tulajdonosa. Itthon többek között Harangozó Gyula-díjjal (1994), Hevesi Sándor-díjjal (1998) és Kossuth-díjjal (2006) tüntették ki. 2001 óta a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze. 2005-ben "közel három évtizedes táncművészeti tevékenységéért, valamint a fogyatékkal élő emberek egyéni problémáinak újszerű bemutatásáért, empátiájáért" megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést.

Tehetségét filmekben is megcsillantotta: a Vakvagányok című film főszerepéért 2002-ben a bolgár filmfesztiválon megkapta a legjobb női alakítás díját. Műveit sokszor nemcsak a zene inspirálja, hanem az irodalom is, ezért néha sok bennük a verbalitás. A klasszikus történetek újraértelmezésén túl előfordul, hogy kitalált történetek adják a mű vázát, akár felnőtteknek, akár gyerekeknek szól az előadás. Legújabb koreográfiája, a Traviata bemutatója szeptemberben lesz a Nemzeti Táncszínházban.

Bozsik Yvette a hazai és a nemzetközi sikerek után a magánéletben is révbe ért. 2003 óta boldog édesanya: fia Milán, férje Novák Erik festőművész.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását