2022. december 9. - Natália

Újabb lépés a neandervölgyi genomja felé

Egy 38 ezer éves csontkövületből német és amerikai kutatók csoportjának sikerült feltérképezniük az anyai ágon öröklődő, mitokondriális DNS (mDNS) minden génjét egy tanulmány szerint, amelyet az Egyesült Államokban tettek közzé.
2008. augusztus 10. vasárnap 18:46 - Hírextra
Ezek a munkálatok igen fontos szakaszt jelentenek a neandervölgyi ősember teljes genomjának feltérképezése szempontjából, amely már igen előrehaladott állapotban van - mutatnak rá a tudósok.

"Most először sikerült lényegileg hibátlanul rekonstruálnunk egy ősi DNS genetikai szekvenciáját" - fejtette ki Richard Green, a Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatója, a Cell amerikai szakfolyóirat augusztusi számában megjelenő tanulmány egyik szerzője.

A DNS-szekvencia meghatározásának köszönhetően könnyebbé válik a neandervölgyi és a mai ember genomja közötti tényleges különbségek feltárása.

Az új géntérkép elemzése megerősíti, hogy a neandervölgyi ősember energiatermelő sejtszervecskéje (mitokondriuma) genetikusan különbözik a mai emberétől.

A mitokondriális genom nem utal arra, hogy keveredés lenne a neandervölgyi ősember és a modern ember között, bár ezt a lehetőséget sem lehet kizárni a kutatók szerint.

A tanulmány szerzői szerint a neandervölgyi ősember és a modern embertípusok utolsó közös őse mintegy 660 ezer éve (plusz-mínusz 140 ezer év) élt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását