2024. április 26. - Ervin

Már egymás ellen harcolnak az orosz és grúz csapatok

Háború tört ki a Kaukázusban, az ellentmondásos beszámolók több száz halálos áldozatról és orosz katonai beavatkozásról szólnak. A külföld az ellenségeskedések leállítását követeli. A grúz kormány csütörtök éjjel döntött amellett, hogy "helyreállítja az a
2008. augusztus 9. szombat 07:44 - Hírextra
Addig folytatják a hadműveleteket, amíg nem sikerül "tartós békét" elérni. Dél-Oszétia a Szovjetunió felbomlása óta önmagát igazgatja, és orosz támogatást élvez.

A grúz erők egész éjszaka a szeparatistákat támadták, és péntek reggel betörtek a déloszét fővárosba, Chinvaliba. A városban és környékén nehézfegyverekkel lőtték egymást a szemben álló felek. Délután a grúz kormány már azt jelentette be, hogy alakulatai ellenőrzésük alá vonták Chinvalit. Déloszét vezetők ezzel csaknem egyidejűleg azt mondták, hogy a csapataik tartják állásaikat, és a város továbbra is déloszét ellenőrzés alatt áll.

Este Mihail Szaakasvili grúz elnök a nemzethez intézett tévébeszédében azt mondta: a grúz csapatok teljes egészében ellenőrzésük alá vonták Chinvalit és egy körzetet leszámítva egész Dél-Oszétiát. Hozzátette: harminc grúz esett el a pénteki harcokban.

A birodalom visszavág

Oroszország szóban és fegyverrel is kiállt a déloszét vezetés mellett, és agressziónak minősítette a történteket. Dmitrij Medvegyev elnök figyelmeztetett: Oroszország nem hagyja büntetlenül állampolgárai halálát Dél-Oszétiában. (A terület lakosainak többsége orosz állampolgár.) Az orosz elnök szerint Oroszország törvényesen tartózkodik Grúzia területén, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően békefenntartó missziót ellátva.

A délutáni órákban egy orosz katonai vezető közölte, hogy orosz katonai alakulatok közelednek a déloszét fővároshoz. Az észak-kaukázusi Vlagyikavkazban műveleti törzset hoztak létre, élén a szárazföldi erők főparancsnokával, Vlagyimir Boldirev hadseregtábornokkal.

Este Igor Konasenkov ezredes, a főparancsnok munkatársa közölte: az orosz 58. hadsereg Chinvali közelében lévő alegységei megsemmisítettek több olyan grúz tüzelőállást, ahonnan korábban a várost és az orosz békefenntartók laktanyáit lőtték.

Este az orosz békefenntartók parancsnoksága arról adott hírt, hogy Chinvali déli részén heves harcot vívnak egymással a békefenntartók és a grúz hadsereg egységei.

Amerikában bízva

A grúz elnök kijelentette: Oroszország háborút visel grúz területen hazája ellen. A CNN hírtelevíziónak nyilatkozva Mihail Szaakasvili azt is hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak érdeke, hogy segítséget nyújtson hazájának.

Mihail Szaakasvili szerint 150 orosz harckocsi és csapatszállító páncélos hatolt be Dél-Oszétia területére, és orosz harci gépek jelent meg a szakadár grúz terület légterében. Az elnök mozgósítási parancsot adott ki. Később grúz források két, majd öt gép lelövését jelentették be, amit orosz források cáfoltak.

A déloszét sajtószolgálat honlapja szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy amint az orosz páncélozott járművek elérték Chinvali északi peremkerületeit, a grúzok megkezdték visszavonulásukat az általuk elfoglalt állásokból.

A grúz offenzíva során Dél-Oszétiában 1400 ember veszítette életét a déloszét elnök, Eduard Kokojti szerint. Az orosz főparancsnokság közölte, hogy a városban eredetileg tartózkodó békefenntartók közül tíz katona meghalt, harminc megsebesült.

A Grúziában tartózkodó amerikai katonák semmilyen módon sem keverednek bele a konfliktusba - jelentette ki az amerikai erők európai parancsokságának szóvivője. Jelenleg mintegy száz amerikai katonai kiképző van Grúziában - közölte John Dorrian alezredes.

Tűzszünetet!

A dél-oszétiai ellenségeskedések azonnali beszüntetését sürgette az Európai Unió soros elnökségét adó Franciaország, és ilyen értelmű nyilatkozatok jelentek meg Brüsszelben, Berlinben, Londonban, Kijevben és Ankarában is. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa grúz kérésre sürgős jelleggel felújítja vitáját a dél-oszétiai harcok kiszélesedésének ügyéről.

Az Egyesült Államok a harcok azonnali leállítására és a hadviselő felek közti közvetlen párbeszédre hívott fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását