2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Horvát kultgyüjtemény Vasban

Félévszázados gyűjtőmunka eredményeként felavatták a Magyarországi Horvátok Keresztény Gyűjteményét a Vas megyei Peresznyén. A megnyitón Kiss Péter kancelláriaminiszter bejelentette: a kormány szeptemberben az országgyűlés elé terjeszti a Horvátország EU-
2008. augusztus 9. szombat 17:38 - Hírextra

Az ünnepségen Hepp Mihály, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke elmondta, a 2500 könyvet és 250 kiállítási tárgyat tartalmazó gyűjteményt Dumovits Lajos, peresznyei születésű plébános 1958 óta gondozta és gyarapította, a tárlat otthonául pedig saját szülőházát ajánlotta fel. A kiállítás legértékesebb darabja egy 1543-ból származó, latin és horvát nyelvű, gyógynövényeket bemutató kötet.


Kiss Péter köszöntőjében hangsúlyozta, a Vas megyében élő, magukat gradistyeinek valló horvátok sikerrel őrizték meg kultúrájukat, anyanyelvüket, identitásukat - ennek egyik bizonyítéka a gyűjtemény. Hozzátette, 1990 után a gradistyei horvátok élete is megváltozott, miután Horvátország kivívta függetlenségét.


A két ország mindig is baráti kapcsolatokat ápolt egymással, a magyar kormány ezért is döntött úgy, hogy szeptemberben - a NATO-tagállamok közül elsőként - az országgyűlés elé terjeszti a Horvátország EU-csatlakozását támogató határozattervezetét - mondta a kancelláriaminiszter, hozzátéve: szeptember 4-én, Pécsett közös magyar-horvát kormányülést tartanak.
Az ünnepség végén Kiss Péter átadta Dumovits Lajosnak a Sóloym László köztársasági elnök által adományozott kitüntetést, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását