2024. április 26. - Ervin

Alanis Morissette szerdán a Nagyszínpadon

Első dalát 9 évesen írta, akkor már három éve zongorázott, azóta pedig nemcsak zenészként, hanem például filmszereplőként is világszerte ismertté vált az anyai ágon magyar származású Alanis Morissette. A kanadai énekesnő szerdán a Sziget fesztivál Nagyszí
2008. augusztus 12. kedd 20:42 - Hírextra
A 34 éves énekesnő szokásához híven születésnapjához időzítve, június elején jelentette meg új lemezét, a Flavors of Entanglement című albumot. Az anyagot nagy várakozás előzte meg, szimpla és dupla változatban is kiadták. Alanis Morissette rockos énjét ezúttal szelídebben villantja fel, dalait maga írta, szövegei pedig a "mának szólnak".

Egyesek a személyes, érzelemgazdag dalokat emelik ki, mások viszont hiányolják a tőle megszokott robbanékonyságot. Az új lemezzel az előadó és a szakma egy része is elégedett, de Amerikában és Európában nehezebben indult, mint a korábbiak. A Sziget előtt
Franciaországban, Monacóban, Belgiumban, Csehországban adott koncertet Alanis Morissette, Budapest után brit fellépések következnek, majd visszatér a tengerentúlra.

Az énekesnő 6 éves kora óta zongorázik, 9 évesen írta első dalát, 11 éves korában egy tévés gyerekprogramban szerepelt, az ott keresett pénzből alapított lemezkiadó jelentette meg első kislemezét. 1995-ben robbant be a nemzetközi rockéletbe Jagged Little Pill című albumával, amely 4 Grammy-díjat nyert. Alanis Morissette szókimondó szövegeivel, nyers, vagány stílusával tarolt.

A Jagged Little Pillből több mint 30 milliót adtak el, ami rekordnak számított a bemutatkozó lemezek között. Címadó dala mellett az Ironic, a You Oughta Know és a Hand in My Pocket volt a "húzó" dal.

Alanis Morissette saját turnéi mellett koncertezett többek között Bob Dylannel, Eric Claptonnal, Ringo Starral, Avril Lavigne-nyel és a Dave Matthews Banddel.

A koncertezés mellett filmekben is szerepelt: Istent alakította Kevin Smith Dogma című alkotásában, emellett feltűnt olyan nagy sikerű, Magyarországon is bemutatott sorozatokban, mint a Szex és New York vagy a Kés alatt. Nemrégiben kapta első főszerepét a Philip K. Dick "Radio Free Albemuth" című könyvéből készülő filmben. Színpadon is játszott, például a Vagina monológokban láthatta őt az amerikai közönség.

Filmekben is elhangzik zenéje: írt számot például a Dogmához, Az ördög Pradát visel című mozifilmhez, a Narnia krónikáihoz írt dalát Golden Globe-díjra is jelölték.
Az énekesnő tizenéves korában anorexiás volt. Magánéletéről, párkapcsolatairól keveset árul el. Egy időben Ryan Reynolds kanadai színész volt a párja, egyes bulvárlapok szerint eljegyzésük tavalyi felbontása óta Alanis "párkapcsolatmentes" időszakot tartott, s új albumát is a szakítás inspirálta. Lelkes környezetvédő, kiáll a nők és a művészek jogaiért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását