2024. április 25. - Márk

Zajlik a nyitóünnepség, "dicsőséges történelem"

Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő és Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének bevonulásával megkezdődött a pekingi olimpia nyitóünnepségének hivatalos része a Nemzeti Stadionban.
2008. augusztus 8. péntek 15:04 - Hírextra
A két közméltóság bemutatása előtt a fu nevű ősi kínai dobon játszó 2008 művész hangszerén sorra kivilágosodtak a visszaszámlálás hatalmas számjegyei. A helyi számmisztika - pontosabban a szám szerencsét hozó tulajdonsága - miatt a 8-adik hó 8-án 8 óra 8 perckor kezdődött ceremónia üdvözlő tűzijátékának elhalványulásával a 29 nyári seregszemle jelképes lábnyomai jelentek meg az égbolton, majd az aréna közepén kirajzolódott az öt karika. A házigazdák zászlajának felvonását és a himnuszt követően a papír és az írás került előtérbe, immár a Briliáns civilizáció című első felvonás részeként. Közben a nézők zöme sms-t kapott, amelyben a szervezőbizottság köszöntötte őket több nyelven.

Ekkor már természetesen mind a 102 ezer szék foglalt volt a gálán, amelyre a szervezők 60 207 jegyet bocsátottak áruba. A dísztribünön helyet foglaló politikusok között a magyar kormányt Gyenesei István sportot felügyelő önkormányzati miniszter képviselte.

A 28 perces történelmi áttekintést a Dicsőséges korszaknak elnevezett második szakasz váltotta a 13 hónapon át próbált ünnepségen, amelyet világszerte mintegy négymilliárd néző láthatott a képernyők előtt. Az ugyancsak 28 perces folytatás főként az ember és a természet viszonyát taglalta taj-csis vagy éppen zongorás körítéssel, végül űrhajósok emelkedtek a magasba. A hivatalos dalt a kínai Liu Huan (Liu Huan) és a brit Sarah Brightman adta elő egy hatalmas földgömb tetején, majd helyi idő szerint 21:07-kor megkezdődött az est fénypontja, a 204 ország küldöttségének csaknem kétórás bevonulása. A magyar sportolók és kísérők a kínai ábécé sajátosságai miatt 83-adikként lépnek be a Madárfészekbe.

Az eredeti 205 nemzetből azért lett csak 204, mert a NOB a nap folyamán kizárta Bruneit a résztvevők közül. A délkelet-ázsiai ország ugyanis egyetlen versenyzőt sem nevezett a pekingi játékokra, noha - mint azt Emmanuelle Moreau NOB-szóvivő hangsúlyozta - az ötkarikás szervezet az utolsó pillanatig erőfeszítéseket tett az ügyben.

Ami pedig az időjárást illeti, végül alaptalannak bizonyultak a meteorológusok félelmei, ugyanis mégsem eredt el a valószínűnek mondott eső. Azt nem tudni, hogy rendezőknek köszönhető-e a fülledt meleg folytatódása, akik állítólag egy speciális készülékkel készültek szétlőni a gyülekező felhőket...
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását