2024. május 7. - Gizella

Nekünk 8 - videóval

2008. 8. hó 8-a van. A három nyolcas napját a praktikus időbeosztásról szóló Beatrice számmal koronázzuk meg. A pekingieknek is minden 8, nálunk este pont ebben az órában kezdődött az olimpiai játékok megnyitó ünnepsége. Munka, pihenés, szórakozás pár per
2008. augusztus 8. péntek 16:48 - paulson
A nyolcas a 2 köbe, ennyi osztály van az általános iskolában, és lételemünk, az oxigén a periódusos rendszer 8. eleme. A Nyolcak elnevezésű magyar avantgárd művészetcsoport csak tovább emeli a szám fényét. Ha elfektetjük a nyolcast a végtelenséghez jutunk (illetve a jeléhez), míg egy nyolcas fejjel lefelé is nyolcas marad. Minket azonban a Beatrice jobban érdekel.

Beatricéről mindenki megtanulhatta az iskolában, hogy nem kisebb műnek volt a múzsája, mint Dante Isteni színjátékának. A tökéletességet megszemélyesítő női név a magyar rocktörténelembe 1969-ben került be, amikor először még lány beategyüttesként megalakult a hölgy nevét viselő zenekar (ebbe érkezett ’74-be Nagy Feró). De az igazi nagy durranás az 1978-as (Ős) Beatrice újraalakulása volt, Nagy Feró vezetésével. A punk jellegű együttes szövegeiben és egész attitűdjében sem rejtette a véka alá véleményét a politikai rendszerről. Ezért ha be nem is voltak tiltva, albumuk nem jelenhetett meg, koncertezni sem hagyták őket akárhol. 1981-ben a zenész szakszervezet (valószínűleg felsőbb kérésre) elhatárolódott a Beatricétől, és az együttes feloszlott.

A nyolcvanas évek vége felé enyhült a rendszer, és újjászülethetett a Beatrice, 1988-ban új albummal jelentkeztek, újabb aranykor jött a zenekar életében. A 8-as szám ünneplésére és az olimpia indulásának alkalmából a kilencvenes évek elején megjelent hatalmas sikert arató „Utálom a XX. Századot” című albumról a „8 óra munkát” választottuk. Tessék pihenni és szórakozni!



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását