2024. április 26. - Ervin

Közrendvédelmi bírság bűnmegelőzésre

A közrendvédelmi bírságokból befolyt összeget a jövőben kizárólag bűnmegelőzésére lehet fordítani és kizárólag pályázati úton nyerhető el - ismertette Daróczi Dávid kormányszóvivő a kabinet döntését pénteki online sajtótájékoztatóján.
2008. augusztus 8. péntek 11:10 - Hírextra
Várhatóan még augusztus végén megjelenik az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium pályázati felhívása, amelyet a közterületek biztonságának javítására, az illegális migráció visszaszorítására írnak ki - mondta a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid elmondta: helyi civil és rendvédelmi szervezetek pályázhatnak, beleértve a rendőrséget és a polgárőrséget is. Hozzátette: közrendvédelmi bírságból az idén mintegy 100 millió forint várható. Hozzátette: a szervezetek a tervek szerint augusztus végétől októberig élhetnek a pályázati lehetőséggel.

A kormányszóvivő azt mondta: aki nyer a pályázaton, az a pénzből többek között közterületi biztonság erősítésén dolgozó szervezetek együttműködésének javítására készíthet programokat. A pályázaton elnyert forrásból a migráció esetében támogathatják az érintettek hazájukba való visszatérését, vagy új módszerek kialakításának költségeit lehet belőle fedezni.

A szóvivő több példát is említett, hogy mikor lehet közrend védelmi bírságot kiszabni. Például akkor, ha egy lap szexuális szolgáltatás hirdetését közli; ekkor a lapkiadót megbírságolják. Akkor is kiszabható ilyen bírság - folytatta - ha a hivatásos fuvarozó nem ellenőrzi a szállítást kellő gondossággal, és emiatt például illegálisan hoznak be valakit Magyarországra.

Daróczi Dávid elmondta, hogy további 190,5 millió forint fordítható közrendvédelmi célokra a 2006-os személyi jövedelemadóból (szja) felajánlott második egy százalékból. Hozzátette: 2006-ban 33.158-an ajánlották fel erre a célra a szja második egy százalékát.

A szóvivő kitért arra, hogy a kormány 2003-ban dolgozta ki a hosszú távú bűnmegelőzési stratégiát, amelyet az Országgyűlés ellenszavazat nélkül fogadott el.Az Új Magyarország fejlesztési terv 2007 és 2013 között 8,6 milliárd forintot biztosít a stratégia végrehajtására, amelyhez minden évben konkrét cselekvési tervet kell készíteni - fűzte hozzá.

Daróczi Dávid közölte: a 2008-as terv fő céljai között szerepel a gyermek- és fiatalkorúak bűnelkövetővé válásának megelőzése, a városok biztonságának fokozása, a családon belüli erőszak visszaszorítása, az áldozattá válás és a bűnismétlés megelőzése, a színesfémlopás visszaszorítását célzó akcióterv kidolgozása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását