2024. április 23. - Béla

Középkori mezővárosok találkozója

Középkori lovagi játékokat, íjászbemutatókat tartanak, bor- és főzőversenyt rendeznek, valamint amatőr művészeti csoportok lépnek fel a középkori dunántúli mezővárosok nyolcadik találkozóján, Zalakomárban a hét végén - tájékoztatta Rátkai Józsefné szervez
2008. augusztus 8. péntek 14:45 - Hírextra

A középkor hangulatát felidéző programokra a házigazdák 32 településről közel másfélezer vendégre számítanak. A fesztivál - a hagyományoknak megfelelően - a hajdani mezővárosok zászlós felvonulásával szombaton, a déli harangszó elhangzása után kezdődik el. A lovagi tornán az ötfős, főként fiatalokból álló "seregek" viadala után íjászbemutatót tartanak, a kaposvári Fekete Hollók Rendje pedig középkori harci játékokat mutat be.

A kétnapos találkozón közel ezren - színjátszók, népi és modern táncosok, énekkarok, versmondók, énekesek, különböző művészeti együttesek - lépnek színpadra, több mint százan pedig a főző- vagy a borversenyen vesznek részt.

Rátkai Józsefné elmondta, hogy az eltelt közel egy évtized alatt alaposan megváltoztak a fesztivál gasztronómia szokásai: míg kezdetben csaknem minden bográcsban pörkölt vagy gulyás rotyogott, addig az utóbbi években az alkalmi szakácsok inkább ételkülönlegességeket készítenek: mint például cipóban tálalt vadpörköltet, diós csukát vagy éppen a rétesfélék számtalan változatát.

A sportcsarnokban nyíló kiállításra is újdonságokkal készülnek a hajdani mezővárosok: az elmúlt évben az egyik érdekesség a helyi plébános nyakkendőgyűjteménye volt, bár helyszűke miatt az ezerdarabos kollekcióból kétszázat tudtak csak bemutatni. Idén Berhidáról hoznak üvegben érlelt gyümölcsöket, hét-nyolcféle alapanyagból készült, motívumokkal díszített savanyúságot a terménybemutatóra, a galambokiak pedig a parasztházak lakberendezési tárgyait mutatják be. A népi hímzések, ruhaviseletek, agyagkorsók mellett újszerű szalvétatechnikával készült képek, modern festmények is láthatók majd a "mezővárosi" tárlaton.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását