2024. április 29. - Péter

Fidesz: válságban az egészségügy

A Fidesz szerint az egészségügy olyan válságba jutott a Gyurcsány-kormány hibájából, amelyből már csak kormányváltással lehet kikerülni - mondta Kupper András, az ellenzéki párt szakpolitikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2008. augusztus 7. csütörtök 11:19 - Hírextra
"Az egészségügy olyan válságba jutott Gyurcsány Ferenc kormánya hibájából, amelyre nem lehet pontonként, egyesével megoldást találni, valóban csak egy kormányváltás volna az, amely ezt a problémát kezelni tudná" - mondta a politikus, aki szerint teljesen új egészségpolitikára lenne szükség.

Kupper András szerint a szocialisták is készülnek a kormányváltásra, ezért kampányba kezdtek: szinte minden napra jut egy-egy sajtótájékoztató, amelyen az egészségügy megmentéséről nyilatkoznak. Ugyanakkor - folytatta - éppen Gyurcsány Ferenc és a kormány rossz gazdaságpolitikája tette tönkre országot, és verte szét a magyar egészségügyet.

Hozzátette: Horváth Ágnes volt szakminiszter tevékenységével megroggyant a kórházi struktúra, majd miután a népszavazás lesöpörte az asztalról a korábbi évek egészségügyi politikáját, a kormánynak nincs válasza az új helyzetre.

Mindaz, ami ma zajlik az egészségügyben nem több egyszerű kampánynál, kampányígéretek hangzanak el, azonban ezen kívül semmi sem történik - jelentette ki a politikus, aki szerint a kisebbségi kormánytól nem várható érdemi változás az egészségügyben.

Kupper András arról is beszélt, hogy a gyógyszerészet tragikus állapotban van, a patikusok a tönkremenetel szélén állnak, a kormány pedig támogatást ígér, de emögött semmilyen konkrét döntés nincs.

Ugyanakkor hozzátette: az emberektől veszik el azt pénzt is, amit beígérnek, hiszen a gyógyszerkassza év végén jelentkező 5 milliárd forintos megtakarítása abból adódik, hogy az emberek nem tudják kiváltani a gyógyszereiket.

Kupper András szerint az Állami Számvevőszék szűrőprogramokkal kapcsolatos kifogásaira sincs válasza a kormánynak. Hangsúlyozta: jelenleg az emberek csekély hányada jut el rákszűrésre, aki eljut és betegséget állapítanak meg nála, az sorban áll a betegágyért, az onkológiai osztályokon pedig gyakran nem kapja meg a gyógyszereit.

Kérdésre válaszolva a politikus kifejtette: a szűrőprogramok jelenlegi rendszerét újra kellene tervezni, mert nem nyomonkövethetőek benne sem a betegek, sem az adatok; nincs kapcsolat a szűrés és az ellátás között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását