2024. május 2. - Zsigmond

Több mint egymilliárd forint árvízi védekezésre

A kormány több mint egymilliárd forintot csoportosított át az árvízi védekezés költségeinek pótlására - jelentette be Daróczi Dávid kormányszóvivő csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
2008. augusztus 7. csütörtök 11:22 - Hírextra
Az összesen 18 folyón és patakon több mint hétszáz kilométeren folytatott árvízi védekezés és kárelhárítás jelentős többletkiadást okozott - indokolta a kabinet döntését a szóvivő. Hozzátette: az egymilliárd ötmillió forintot a költségvetés általános tartalékából csoportosították át a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium büdzséjébe.

Daróczi Dávid elmondta, hogy ez az összeg az árvízi védekezésre felhasznált 460 millió forint, illetve a megrongálódott töltésszakaszok helyreállítására felhasznált 380 millió forint fedezetéül szolgál.

Mint mondta, a védekezési keret feltöltése a szükséges védekezési, kárelhárítási és megelőzési munkálatok folyamatosságát biztosítja.Kitért arra, hogy egy héten keresztül 50 településen összesen 2.000 ember vett részt a védekezésben, 100 ezer homokzsákot, 5.000 köbméter homokot és 15 ezer négyzetméter fóliát használtak fel.

A kormányszóvivő szerint az elmúlt hetek azt igazolják, hogy az eddigi munka hasznos volt: a folyamatos fejlesztésnek és az emberek áldozatos munkájának köszönhetően újra jól vizsgázott az árvízvédelmi rendszer.

Daróczi Dávid azt mondta, a 2003 óta tartó folyamatos munkálatoknak több eredménye is van, 22 helyszínen valósultak meg árvízvédelmi fejlesztések. Hozzátette: még az idén elkészül a több százezer ember árvízi biztonságát javító cigánd-tiszakarádi és a tiszaroffi tározó.

A szóvivő bejelentette azt is, hogy a kormány még az ősszel benyújtja Brüsszelnek a beregi árvízvédelmi töltések komplex fejlesztését célzó 6,3 milliárd forintos nagy projektet.
Mint mondta, az európai uniós támogatások jóvoltából 2013-ig további négy árvízi tározó épülhet, illetve 12 árvízvédelmi szakasz válhat biztonságosabbá.

Daróczi Dávid közölte: az Új Magyarország fejlesztési tervben 2007 és 2013 között összesen 150 milliárd forint uniós forrás van árvízvédelmi fejlesztésekre, amelyből mintegy 110 milliárd forint használható fel a Vásárhelyi-terv folytatására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását