2024. április 25. - Márk

Rokonságkutató klinika nyílt

Rokonságkutató klinika nyílt Romániában is, ahol a páciensek DNS-teszt alapján megtudhatják akár 140 ezer évre visszamenőleg is, hogy honnan származnak őseik.
2008. augusztus 5. kedd 14:37 - Hírextra
Az erdélyi Brassóban nyílt meg a gyökereik iránt érdeklődőket is fogadó kórház. A bonyolultnak tűnő információkért cserében nagyon egyszerű vizsgálaton kell átesniük a rejtett rokoni szálak felfedésében érdekelteknek.

A klinika alkalmazottai a pácienstől néhány másodperc alatt nyálmintát vesznek, amit az ausztráliai Melbourne-ben vizsgáltatnak meg. A vizsgálat nem túl költséges, hiszen 2000 lejbe (134 ezer forintba) kerül.

Az Adevarul című napilap szerint az sem jelent akadályt, ha valaki nem tud elutazni Brassóba, ugyanis postán keresztül is igényelhető a mintavételhez szükséges felszerelés és útmutatás.

Radu Mitrea, a kórház igazgatója elmondta: a nyitás óta már több tucatnyian igénybe vették ezt a szolgáltatást. Többek között ő is, és kiderült, hogy édesanyja rokona volt Viktória brit és Mária Antónia francia királynőnek, akárcsak Napóleon második feleségének.

A puszta kíváncsiságon túl a teszt elvégzése egészségügyi szempontból is nagyon hasznos. Ennek alapján ugyanis gyorsan kideríthető: a világ mely részén akad olyan adományozó, aki szervátültetéskor segíthet.

A román lap szerint Traian Basescu román államfő is elvégeztette korábban külföldön ezt a DNS-tesztet, mert akkor Romániában erre még nem nyílt lehetőség. Az ország első embere meglepődve vette tudomásul, hogy ősei Afrikából származnak - írja az Adevarul.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását