2024. április 25. - Márk

Peking 2008: Rogge dicsérete a NOB-ülésen, Kína a számok bűvöletében

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 120. ülésének pekingi Operaházban tartott ünnepélyes megnyitóján Jacques Rogge elnök beszéde során méltatta Kína erőfeszítéseit, s köszönetet mondott az előkészületek terén végzett nagy munkáért.
2008. augusztus 5. kedd 20:54 - Hírextra

A MOB tájékoztatása alapján a belga sportdiplomata megjegyezte, hogy 205 nemzet még soha nem vett részt az olimpián, egyúttal folytatódik a nők egyenjogúsítása, hiszen az olimpiai résztvevőknek mintegy 45 százaléka hölgy lesz. Kiemelte még a dopping elleni küzdelemben meghirdetett zéró tolerancia folytatását is.


A NOB 120. ülésének első munkanapján Liu Csi (Liu Qi), a szervezőbizottság (BOCOG) elnökének részletes jelentése állt a középpontban. Az általa elmondott számok és adatok minden képzeletet felülmúlnak. Példának okáért beszámolója szerint 104 állam- és kormányfő, 145 miniszter vesz részt a megnyitó ünnepségen. Az írott és elektronikus sajtó 25 ezer akkreditált tudósítója dolgozik majd az ötkarikás játékokon, további 10 ezer akkreditálás nélkül tevékenykedik Pekingben.


Az is kiderült, 70.000 önkéntes dolgozik az olimpia idején, s további 400 ezer fiatal munkájára a közlekedésben, az utcai tájékoztatásban számítanak. A sporthoz kapcsolódó kulturális olimpia előadás-sorozatai júniusban kezdődtek, szeptemberben fejeződnek be, különböző városokban mintegy 70 ezer kulturális eseményre kerül sor. 400 millió kínai diák vett részt az olimpiai nevelési programban, ismerkedtek meg az olimpiai mozgalom értékeivel.


A környezetvédelemre 20 milliárd dollárt fordítottak. Ennek eredményeként sokat javult, tisztult a levegő, csökkent a légszennyezettség. Az ötkarikás játékok biztonságát százezer rendőr, katona szavatolja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását